problem z rejestracją samochodu

• Autor wątku Autor wątku andi218
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andi218

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kupiłem samochód mam oto takie dokumenty faktura vat,dowód rej,wpis do działalnośći gospodarczej,karta pojazdu,ubezpieczenie problem jest w tym że w dowodzie rej jest współwłaśćiciel, jest to mąż sprzedającej,a jest tak dlatego że mąż ma zniżki w ubezpieczeniu. Pani w rejestracji zarządała wpis do ewidencji działalnośći gospodarczej męża,i stosowne wyjaśnienie.Mąż wpisu nie może mieć bo nie jest we firmie żony.Bardzo proszę podpowiedzcie mi co mam teraz zrobić.

Moja propozycja jest taka weź zaświadczenie z ewidencji dział gosp. że taki to a taki (mąż) nie figuruje w ewidencji działalności gospodarczej, potem weź od tego męża kwit że Ci sprzedaje swój udział w samochodzie, no i na koniec odprowadź od tego udziału pcc (podatek od czynności cywilno-prawnych). Tak a propos to chyba nieźle się wkopałeś bo pół kupiłeś od żony (zapłaciłeś pewnie za całość... a na fakturze jest tylko jej podpis...zapewne) która jest przedsiębiorcą a pół będziesz musiał wydębić od męża (zwykłego szaraczka, stąd pcc).
W ogóle jeśli na fakturze stoi cały samochód i kwota jest jak za cały to możesz ich postraszyć donosem do władz podatkowych w sytuacji jakichś, powiedzmy, trudności.

No ale gwarancji powodzenia to nie masz...

Ostatnia edycja:
dzięki za podpowiedż sprubuje w ten sposób.

Powrót