Problem z rejestracją samochodu

• Autor wątku Autor wątku zawiej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zawiej

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam wszystkich serdecznie,
mam problem z rejestracją samochodu sprawa wygląda tak, kupiłem auto zarejestrowane w Polsce od "pośrednika"(ludzie jeździli samochodem przez jakis czas nie rejestrując go). Zacznijmy po kolei:
Pierwszym właścicielem samochodu była pani X która już nie żyje(jest andnotacja w dowodzie ze to pierwsza właścicielka ktora zarejestrowała auto w 2002r) . Sąd wydaje postanowienie w prawie spadku że trzy osoby A B C otrzymują samochód po 1/3 w spadku. W dowodzie figuruje osoba A jako właściciel i współwłaściciel pojazdu. Osoby ABC pisza oświadczenie że wyrażają zgodę na sprzedaż auta. Umowa miedzy osobami A B C i D jest kolejnym dokumentem(niestety kopia z urzędu komunikacji gdyż oryginał zaginął). kolejną umową jest umowa miedzy mną a osobą D od ktorej kupilem auto.
Wszytskie dokumenty są w tym opłaty skarbowe itp

Ciągłość w skrócie:
1 Postanowienie sądowe o spadku na rzecz ABC (kopia)
2 Oświadczenie o chęci sprzedaży samochodu od osób ze spadku ABC(oryginał)
3 Umowa sprzedaży między ABC a D (kopia z wydziału komunikacji) + druczek opłaty skarbowej(oryginał)
4 Umowa kupna miedzy mną a osoba D (oryginał) + druczek opłaty skarbowej(oryginał)

W jaki sposób mam to zrobić ? Ciągłość umów jest zachowana. Co mam zrobić ? Jako ze nie było by problemu z odtworzeniem umowy z pkt 3 to problem będę miał z potwierdzeniem lub wyciągnięciem oryginału postanowienia sądowego

Prosze o rade

Proszę o pomoc, sprawa jest dość pilna

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zawiej napisał:
A jako właściciel i współwłaściciel pojazdu.

Nie można tak jednocześnie. Dlaczego tylko A jest wpisany do dowodu, a nie wszyscy? Czy doszlo w miedzyczasie np. do dzialu spadku lub innej czynnosci na podstawie ktorej tylko A jest wpisany jako wlasciciel?

zawiej napisał:
Umowa miedzy osobami A B C i D

dotycząca czego?

zawiej napisał:
W jaki sposób mam to zrobić ? Ciągłość umów jest zachowana.

Skoro A jest wpisany w dowodzie, to jest zachowana od A "w doł"?

Powrót