Problem z reklamacją naprawy samochodu

• Autor wątku Autor wątku michajas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michajas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam problem z mechanikiem samochodowym u którego pozostawiłem samochód w celu naprawy.
Poniżej opis sytuacji:
Na początku stycznia pozostawiłem samochód u mechanika ponieważ występowały problemy z automatyczną skrzynią biegów. Podczas przyjęcia mechanik opisał na zleceniu objawy które przedstawiłem, jednak nie opisał tam zakresu prac.
Po kilku dniach skontaktował się ze mną z informacją, że wymienił część (bez wcześniejszego uprzedzenia mnie ingerował w skrzynię), wykonał jazdy testowe i samochód jest już sprawny. Przedstawił mi cenę 6100zł brutto i zapytał czy pozostawiamy, czy ma cofnąć zmiany (co już wtedy wiązałoby się z kosztami). Ponieważ chciałem mieć sprawny samochód zgodziłem się na tą naprawę. Dostałem potwierdzenie wykonania usługi z opisanymi objawami.
Po odbiorze samochodu, po kilkunastu kilometrach (i kilku dniach ponieważ nie jeździłem samochodem) okazało się, że te same objawy wróciły. Zaprowadziłem samochód do
ponownego sprawdzenia. Po kilku dniach mechanik poinformował mnie, że tym razem to co innego (objawy identyczne jak poprzednio) i aby to naprawić należy rozebrać skrzynię i wykonać naprawę która będzie kosztowała ponad 10tys zł. Powiedziałem, że nie wyrażam zgody na taka naprawę (ponieważ nie wydaje mi się, że jest to konieczne) i powiedziałem, że w takim razie skoro nie widać teraz różnicy, to proszę o przywrócenie mojej starej części (która działała tak samo jak nowa) i zwrot kosztów.
Mechanik poinformował mnie, że po tym przywróceniu "może być gorzej" (przy czym dokładnie taką samą operacje chciał zrobić wcześniej po wymianie części bez informowania mnie i wtedy nie mówił nic takiego). Rozumiałem gorzej jako częstsze objawy lub mocniejsze, ale nie całkowite unieruchomienie samochodu.
Zgodziłem się na to przywrócenie, jednak po tej operacji okazało się, że samochód obecnie jest całkowicie niesprawny (wcześniej były problemy ale normalnie jeździł, teraz nie ma 4 biegów).

Czy mogę w takiej sytuacji żądać zwrotu całości poniesionych kosztów (6100zł)? Jak mogę argumentować takie żądanie i czy to, że mechanik poinformował mnie, że może być gorzej ma tu jakiekolwiek znaczenie?
Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Powrót