problem z reklamacją w OBI

• Autor wątku Autor wątku krusin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krusin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, kupiłem ostatnio wkręty na wagę w OBI. Po przyjeździe do domu okazało się, że są za długie. Sprawdziłem na paragonie, że w ciągu 14 dni mogę zwrócić towar. Chciałem wymienić wkręty na krótsze - w tej samej cenie. W sklepie metalowym na osiedlu zrobiłbym to bez żadnego problemu, ale nie w OBI. Otóż pani w informacji stwierdziła, że reklamacja nie może być uwzględniona, ponieważ towary na wagę nie podlegają zwrotowi/wymianie. Wskazała dłonią na tablicę, gdzie widniał taki tekst:

Jeżeli klient uzna, że zakupione w 'Markecie OBI' artykuły nie spełniają jego oczekiwań, może je zwrócić w terminie do 14 dni od daty zakupu.

Zwrot towaru: do 14 dni od daty zakupu towaru w oryginalnym opakowaniu, za okazaniem dowodu zakupu (paragonu, faktury).

Zwroty towaru są przyjmowane tylko na podstawie paragonu fiskalnego z kasy lub faktury VAT. Zwracany towar musi być oryginalnie zapakowany.

Nie przyjmuje zwrotów:

- artykułów noszących ślady użytkowania,
- artykułów niekompletnych i uszkodzonych,
- artykułów przycinanych na wymiar,
- artykułów na specjalne zamówienie,
- żarówek i świetlówek,
- słodyczy i napojów,

Spytałem grzecznie tej pani, czy wkręty które kupiłem przycina się na metr, bo ja zapisu o rzeczach kupionych na wagę tam nie widzę. Niestety bezskutecznie. Czy moje pretensje są zasadne? Pozdrawiam.

Sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć zwrotu towaru, jeżeli OBI daje taką możliwość, to samo ustala zasady. Towar możesz zwrócić tylko przy zakupie na odległość.

Powrót