Problem z Religią.

• Autor wątku Autor wątku seban1237
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seban1237

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, mam problem a mianowicie chce zwolnić się zajęć religii w szkole i wszystko jest ok tyle że dyrektor twierdzi że jeżeli zwolnię się z religii to musze obowiązkowo chodzić na zajęcia z etyki zamiast religii.
Dyrektor mówi że musze chodzić na zajęcia z etyki jeżeli w szkole jest co najmniej 7 uczniów rezygnujących z tejże religii.
I tu nasuwa się moje pytanie czy rzeczywiście musze chodzić na etykę gdy jest co najmniej 7 uczniów rezygnujących z religii, czy mogę zrezygnować z religii i etyki jednocześnie i mam do tego prawo?
Jedną godzinę religii mam na końcu lekcji a jeszcze 1 w środku lekcji.

Ostatnia edycja:
mypetro napisał:
Możesz z rezygnować i z etyki i z religii

Ale on się zasłania obowiązkiem uczęszczania na etykę gdy jest co najmniej 7 uczniów którzy zrezygnowali z religii, powołuje się na Ministra i prawo tylko gdzie jest zapis który według niego tak stanowi więc chce wiedzieć jeszcze czy on tylko tak gada i czy naprawdę nie jest w prawie(podobno na dodatkowe zajęcia z etyki są fundusze).

To podaj artykuł na który się powołuje. Podpowiem ci- nie ma takiego

mypetro napisał:
To podaj artykuł na który się powołuje. Podpowiem ci- nie ma takiego

Więc jeżeli nawet status szkoły by tak stanowił to mam prawo nie uczęszczać ani na religie ani na etykę?

Tutaj jest mowa o tych 7 uczniach http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19920360155&type=2

Tutaj coś o tym jest

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20140000478

i tutaj

https://www.portaloswiatowy.pl/komu...zacych-organizacji-etyki-w-szkolach-4667.html

cytat

Zgodnie z przywołanymi przepisami szkoła ma obowiązek zorganizowania lekcji etyki dla grupy nie mniejszej niż 7 uczniów danej klasy lub oddziału. Dla mniejszej liczby uczniów w klasie lub oddziale lekcje etyki powinny być zorganizowane w grupie międzyoddziałowej lub między klasowej. Jeżeli w szkole zgłosi się mniej niż 7 uczniów, organ prowadzący szkołę organizuje naukę etyki w grupie międzyszkolnej. Liczba uczniów w tej grupie nie powinna być mniejsza niż 3. Do grupy międzyszkolnej mogą uczęszczać uczniowie szkół prowadzonych przez różne organy prowadzące, które ustalają, w drodze porozumienia, zasady jej prowadzenia. Oznacza to, że mogą być tworzone np. grupy międzyszkolne dla uczniów szkół z sąsiadujących gmin, co pozwala na organizowanie zajęć w sytuacji, gdy w szkołach prowadzonych przez ten sam organ zgłosi się mniej niż 3 uczniów, ale w grupie międzyszkolnej obejmującej uczniów ze szkół prowadzonych przez różne organy prowadzące liczba uczniów będzie wynosiła 3 lub więcej.

Niech mi to ktoś wytłumaczy.

Ostatnia edycja:
Te teksty mówią o tym, że jak jest więcej niż 7 chętnych to szkoła ma obowiązek uruchomić lekcje. Nic nie mówi na temat obowiązku uczęszczania

mypetro napisał:
Te teksty mówią o tym, że jak jest więcej niż 7 chętnych to szkoła ma obowiązek uruchomić lekcje. Nic nie mówi na temat obowiązku uczęszczania

Więc jeżeli rezygnuje z religii i etyki to świadomie biorę na siebie odpowiedzialność za swoje zdrowie i to co się ze mną dzieje podczas gdy reszta ma normalnie te zajęcia, i jeżeli religia to moja ostatnia lekcja to mogę iść do domu ?(tu nie chodzi o to że chciałbym mieć wolne od religii, rezygnuję z innych względów)

mypetro napisał:
To o jakiej odpowiedzialności szkoły mówisz?

Czyli rozumiem ze oficjalnie wypisując się z zajęć i etyki i religii(które są nadobowiązkowe)szkoła nie bierze za mnie odpowiedzialności zakładając że jestem pełnoletni i mogę robić to co chce poza szkołą biorąc jednocześnie odpowiedzialność za swoje zdrowie na siebie, pytam żeby wiedzieć i być przygotowanym.

Powrót