Problem z rocznym zasiłkiem dla bezrobotnej.

• Autor wątku Autor wątku sabina198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sabina198

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,

Mam problem, postaram się krótko napisać o co chodzi. Otóż 02.04.2014 zarejestrowałam się w urzędzie pracy, zostałam uznana za osobę bezrobotną z prawem do zasiłku, z mojej dokumentacji jasno wynika, że jestem osoba stanu wolnego mającą na utrzymaniu 1 dziecko, jednak zasiłek został mi przyznany jedynie na okres 6 miesięcy (podstawa prawna przyznania zasiłku art.71 ust. 1 i 2) po moim zapytaniu oraz informacji, iż słyszałam o czymś takim, że osobie bezrobotnej mającej na utrzymaniu dziecko przysługuje dłuższy okres jego pobierania tj. rok, pani urzędniczka stwierdziła, że nic jej na ten temat nie wiadomo i że czegoś takiego nie ma. Z racji tego, iż to ona jest dla mnie osobą kompetentną, która cały czas siedzi w temacie uznałam, że pewnie ma ona rację i już nie drążyłam tematu, "w końcu chyba zna się na swojej robocie". I oto dziś niespodzianka z rozmowy ze znajomą, która również jest w takiej sytuacji jak ja byłam dowiedziałam się, że jej został przyznany roczny zasiłek w tym samym urzędzie pracy. I tutaj moje pytanie co tera mogę z tym zrobić pracownica urzędu źle mnie poinformowała, decyzją z urzędu został mi przyznany zasiłek pół roczny okres zasiłkowy minął a wraz z nim czas na odwołanie od decyzji wydanej przez urząd. Czy jestem jakoś w stanie ubiegać się o wypłatę zasiłku przez kolejne pół roku ? Proszę o pomoc.

Bardzo dziękuję. Pozdrawiam Sabina

Przepis mówiący o prawie do zasiłku na 365 dni dla osób samotnie wychowujących co najmniej jedno dziecko do 15. roku życia obowiązuje od 27 maja 2014 r. Pani prawo do zasiłku nabyła przed wejściem w życie przepisu więc decyzja została wydana prawidłowo.

Powrót