Problem z serwisem Creative oraz sklepem Komputronik

• Autor wątku Autor wątku Wesker5739
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wesker5739

Wesker5739

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, 3 miesiące temu zakupiłem słuchawki bluetooth Creative.
Przez pierwsze 2 naładowania działały super. Niestety już po 3 naładowaniu zamiast 8 godzin trzymały nie całe 1,5 godz. Myśląc że może mi się wydaje naładowałem do pełna i jakie było moje zdziwienie jak grały 40 min. :confused:
Zaniosłem do sklepu na gwarancję-po 2 tyg dostałem słuchawki z notką że usterka nie występuje :o Pojechałem do domu, naładowałem słuchawki do pełna i słuchałem muzyki - przez 25 min -_- Zaniosłem znów do sklepu a ten odesłał na serwis -> po powrocie notatka ze usterka nie występuje.
Wnerwiony sytuacją napisałem pismo reklamacyjne z tytułu niezgodności towaru z umową, dla zabezpieczenia nagrałem filmik że słuchawki w ogóle już nie włączają się po naładowaniu. Zebrałem wcześniejsze pisma odmowne, dowód zakupu, słuchawki i filmik znowu do sklepu...Tam zobaczyli wszystko, słuchawki sie nie uruchomiły, filmik obejrzeli, pismo przyjeli i wysłali do Poznania do centrali Komputronika. I jak się domyślacie odpisali mi z negatywnym skutkiem twierdząc że ustawa nie ma zastosowania i że mogą wysłać słuchawki do...serwisu :brawo: Skoro wada ujawniła się już miesiąc po zakupie to jak ustawa nie ma zastosowania ??

Jestem 3 miesiące bez słuchawek, 200zł w plecy i nie mogę nijak dojść swoich praw. Nie chcą nawet wymienić na nowe a już tym bardziej zwrócić pieniędzy.
Jak mogę inaczej działać jeśli serwis i sklep mnie tak zbywają ??? :(

Na jaką ustawę się powołałeś? :what:

Z resztą, nie ważne. Ciebie obowiązuje Kodeks Cywilny: art. 556 i dalej.
Jeżeli wysłałeś im pismo reklamacyjne z tytułu niezgodności towaru z umową (DzU z 2002 r. Nr 141, poz. 1176) to po prostu Cię wyśmiali i napisali to co napisali.

Ostatnia edycja:
No dobra, wiec co dalej mam zrobić ??? Z tytułu jakiej ustawy/zapisu mam napisać pismo reklamacyjne ??
Moglibyście podrzucić jakiś wzór ??

@maj1966 Słuchawki mają wbudowany aku, nie mają baterii

Ostatnia edycja:
Nie potrafisz czytać? Napisałem Ci chyba wyraźnie, że obowiązuje kodeks cywilny Art.556 i dalej. Treść artykułów znajdziesz w Google, tyle chyba potrafisz?

Dobra dzięki za uprzejme wskazanie mi drogi :)

Witam,

podstawowe pytanie - czy producent zapewniał, że będą działać dłużej? Jeżeli tak, to tak jak pisał kolega wyżej, powołaj się na art. dotyczące rękojmi, w szczególności 556[1]. Zgromadziłeś całkiem pokaźny materiał dowodowy więc nie powinno być problemu, napisz reklamację opisując dokładnie problem i wskaż swoje żądania które przyznaje Ci prawo. Powołaj się na przepisy o rękojmi - powołanie się na przepisy zawsze "podnosi" rangę pisma. Nie zapomnij oczywiście dołączyć do pisma materiału dowodowego :) Niestety częstą praktyką jest "olewanie" klientów przez producentów/pośredników, szczególnie przy przedmiotach o małej wartości, dlatego dobrze by było, gdyby pismo wyglądało na profesjonalne.

Słuchawki na poczatku trzymały deklarowany czas ok 9 godzin. Przy drugim naładowaniu 2 godz, po trzecim 1-1,5 max. A teraz nawet sie nie uruchamiają.

Problem rozwiązany.

"Postraszenie" art 556 KC poskutkowało diametralną zmianą podejścia podczas rozmowy telefonicznej. Mam otrzymać nowe słuchawki :brawo:

Powrót