Problem z serwisem Sony

• Autor wątku Autor wątku Piospi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piospi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich,

mam następujący problem. Kupiłem w sierpniu tego roku telefon na firmę w Orange. Był to model Xperia Z3 Compact i od razu pojawił się problem, ponieważ telefon miał wadliwy wyświetlacz. Z tego powodu wysłałem go do serwisu Sony. Tydzień oczekiwania i nagle pojawił się kurier z telefonem. Niestety okazało się, że wymienili mi na nowszy model, który nie posiada wodoszczelności (ten czynnik zadecydował, że wybrałem ten poprzedni model a nie inny). Pomyślałem sobie, trudno, przynajmniej mam nowszy telefon.

Okazało się podczas korzystania z niego, że bardzo cicho dzwoni nawet na maksymalnych ustawieniach głośności. W drugim pokoju tego telefonu w ogóle nie słychać (jestem osobą z problemami słuchu) i jest to bardzo uciążliwe, a poprzedni model bardzo głośno dzwonił.

Więc opisałem cały problem i wysłałem nowy model do serwisu. Serwisant prawdopodobnie nie przeczytał ze zrozumieniem to co napisałem, bo nawet uzasadnienie nie miało związku ze zgłoszonym przeze mnie problemem. Prosiłem także o wymianę na poprzedni model jeśli nie da się sprawić, aby ten nowszy dzwonił głośniej. Dostałem ponownie ten sam model telefonu.

Zadzwoniłem na infolinię Sony i w życiu nie dostałem takiej nerwicy jak wtedy. Pani na infolinii powiedziała, że nie mogą wymienić na poprzedni model bo w nowszym została użyta karta SIM - to zadałem pytanie - to jak mam przetestować nowy telefon (czy jest sprawny) bez użycia karty SIM? Niestety tutaj nie dostałem odpowiedzi i nie udzielono mi żadnej pomocy.

Moje pytania brzmią następująco:

- czy serwis ma prawo do wymiany na inny model bez zgody użytkownika? na taki, który nie posiada na przykład funkcji, które miał poprzedni i były brane pod uwagę przy kupnie?

- czy da się to jakoś zaskarżyć? bo naprawdę czuję się oszukany przez Sony i Orange, które umywają ręce od problemu

Wydałem kupę kasy na telefon, który nie ułatwia mi codziennego życia....

Proszę o jakąkolwiek pomoc co w takiej sytuacji mogę zrobić.

Ostatnia edycja:
Zapewne reklamowałeś z tytułu gwarancji dlatego też obowiązują jej zapisy.
Polecam lekturę w/w zapisów.

Powrót