Problem z siostrą

• Autor wątku Autor wątku Basick
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Basick

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam! Proszę o pomoc! Niedawno zmarła mi mama nie zostawiając spadku choć jej wolą było by dom należał do mnie mam 2 siostry i ojca. Ojciec chce swoją część przekazać na mnie i jedna siostra też natomiast druga siostra zapowiedziała że zamierza robić problemy. Nie wiem więc co robić może ktoś mi jakoś pomoże bo muszę zrobić remonty w domu. Może Oddać sprawę do sądu o postępowanie spadkowe wtedy sąd podzieli dom na nas wszystkich tato zrezygnuje ze swojej części na moją korzyść i jedna siostra także więc będę posiadała większość domu i tak jak planowałam będę robić remonty i mieszkać teraz moje pytanie czy siostra będzie miała prawo mieszkać w tym domu? I jakie prawo do tego domu będzie miała siostra

Witam, jeżeli siostra nie zgodzi się, aby Pani spłaciła jej część, to będzie pełnoprawnym współwłaścicielem domu. Oczywiście warto oddać sprawę do sądu, aby ten stwierdził nabycie spadku, później Pani ojciec i jedna z sióstr mogą Pani w drodze darowizny na przykład przekazać swoje części. Jednakże wciąż pozostanie współwłasność z Pani drugą siostrą. Przy takim stanie rzeczy nie może Pani bez zgody siostry dokonywać w domu zmian i remontów wykraczających poza zwykły zarząd, bardzo mi przykro, remontowanie całego domu będzie wymagało zgody drugiej siostry, inaczej może się Pani narazić na założenie sprawy w sądzie (jeżeli jest bardzo zdeterminowana) i sąd może nawet Pani nakazać przywrócenie domu do stanu pierwotnego. Niestety, jeżeli dom jest współwłasnością Pani siostry, to może ona w nim zamieszkiwać, jednakże będzie miała z tego tytułu takie same ograniczenia jak Pani.

Sytuacja nie jest jednak całkowicie bez wyjścia, jak już będzie Pani miała zapisane części taty i jednej siostry, jeżeli stale zamieszkuje Pani w domu, to może Pani wnieść do sądu pozew o zniesienie współwłasności i zażądać, aby sąd przyznał Pani własność domu w zamian za spłacenie udziału Pani siostry. Orzeczenie sądu zastąpi wtedy oświadczenie Pani siostry i sprawa będzie załatwiona. Jednakże proszę sobie przygotować solidne argumenty na taką sprawę.

Pozdrawiam.

Powrót