Problem z starym abonamentem u t-mobile.

• Autor wątku Autor wątku Danielsg94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Danielsg94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Szanowne państwo,

dwa lata temu mieszkałem w Polsce i miałem abonament u t-mobile. Wyprowadziłem się na studia do Niemiec i prosiłem o zakończenie abonamentu. W umowie było napisane, że będę musiał zapłacić 600pln za to. Zgodziłem się i dostałem ostatni mail z rachunkiem, ale kwota do zapłacenia była 0.
Do tej pory nie dostawałem żadnych maili z rachunkami jak wcześniej, aż wczoraj przyszła windykacja od t-mobile, w której proszą o 574,06pln.
Czy to jest scam?

text maila od t-mobile:

Szanowni Państwo,
pragniemy przedstawić Państwu propozycję spłaty zadłużenia w wysokości: 574,06 zł.

Powyższa kwota nie zawiera:
- należnych nam odsetek,
- kosztów sądowych, które poniosą Państwo w przypadku skierowania sprawy do sądu,
- dodatkowych kosztów, które poniosą Państwo w przypadku skierowania sprawy do egzekucji komorniczej.

Po dokonaniu całkowitej spłaty bieżącego długu (574,06 zł) na indywidualny rachunek bankowy
98 1140 1238 2444 8009 0537 8805 mBank S.A.
T-Mobile Polska wycofa należności oznaczone statusem "ponaglenia/windykacja" z procesu odzyskiwania długu a także zaniecha kroków prawnych skutkujących skierowaniem sprawy do sądu, agencji windykacyjnej, komornika oraz rejestrów dłużników.

Warunkiem minimalnym wstrzymania kolejnych kroków windykacyjnych jest dokonywanie przez Państwa regularnych, miesięcznych wpłat w wysokości minimum 50% zadłużenia (kwota: 574,06 zł ; minimalna rata miesięczna 287,03 zł). W celu uruchomienia procedury ratalnej spłaty długu, obejmujących dwie miesięczne raty, prosimy o dokonanie pierwszej wpłaty do dnia 2017-10-11.

Uprzejmie informujemy, iż w przypadku natychmiastowej spłaty minimum: 287,03 zł wstrzymamy planowane działania windykacyjne na Państwa koncie.

Nasza propozycja uregulowania długu na powyższych warunkach, obowiązuje do dnia 2017-10-11

Po upływie tego terminu nasza oferta bezpowrotnie wygasa a sprawa niezwłocznie zostanie skierowana do zewnętrznej firmy windykacyjnej lub bezpośrednio do sądu, gdzie dochodzić będziemy:
- należnych odsetek (obecnie 7 % w stosunku rocznym),
- obciążających Państwa sądowych kosztów dochodzenia wierzytelności (opłaty sądowe oraz koszty zastępstwa procesowego).
W przypadku braku wpłaty, po uzyskaniu nakazu zapłaty, sprawę skierujemy do egzekucji komorniczej, której wysokie koszty dodatkowo obciążają dłużnika.

Ostatnia edycja:
Nie wiemy czy jest to scam.
Wątpliwości rozwiejesz, kontaktując się z biurem obsługi klienta tego operatora.

Powrót