Problem z telefonem komórkowym

• Autor wątku Autor wątku Retro321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Retro321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Mniej więcej pół roku temu zakupiłem w umowie na abonament telefon komórkowy. Niestety, jak się okazało, przez ten czas zawsze pojawiały się problemy w jego użytkowaniu. Telefon w tym czasie trzy razy trafił do APS (Autoryzowanego Partnera Serwisowego), za każdym razem dokonywano w nim zgodnie z gwarancją napraw (pierwsza naprawa: "wymiana płytki dotykowej", druga: "wymiana klawiatury", trzecia: "wymiana taśmy płytki dotykowej"). I niestety, ale dziś pojawił się kolejny problem, znów z panelem dotykowym.

W Karcie Gwarancyjnej jest zaś napisane:
[cytat:261unc1t]"Klientowi przysługuje prawo wymienienia sprzętu na nowy, ten sam model lub inny model, o nie gorszych parametrach funkcjonalnych, jeżeli w okresie gwarancji dokonano trzech istotnych napraw, a sprzęt nadal wykazuje wady uniemożliwiające jego użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem." [/cytat:261unc1t]

Pojawia się zatem pytanie, czym są "istotne naprawy", i czy po moich naprawach przysługuje mi ww. prawo - czy mogę zatem ubiegać się o nowy telefon, czy też muszę po raz czwarty oddać go na gwarancji do autoryzowanego serwisu. Bardzo proszę o wyjaśnienie w tej sprawie i rozwianie moich wątpliwości. :)

Czym są istotne naprawy? To kwestia dyskusyjna, dla Ciebie te naprawy były istotne a oni mogę powiedzieć że nie.

Najlepiej zgłoś się do swojego rzecznika konsumentów, niech w Twoim imieniu się zwróci do tego gwaranta o wymianę telefonu.

Bardzo często producenci pisząc o trzech naprawach mają na myśli trzykrotną naprawę,owszem, ale tego samego elementu. Absolutnie nie daj się tym zbyć. Sensowna federacja konsumentów rzeczywiście może pomóc

Moim zdaniem masz pelne prawo domagac sie od GWARANTA wymiany telefonu jesli po raz czwarty cos sie dzieje z telefonem.
Poza tym istotne wady dotychczasowe byly skoro elementy wymieniano a nie naprawiano.

Czyli zatem powinienem powołać się na prawo przysługujące mi z gwarancji, czy z reklamacji?

Moim zdaniem o wiele więcej korzyści przyniesie Ci składanie reklamacji z tytułu niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową.Masz wtedy konkretną ustawę,która daje Ci konkretne narzędzia do walki z nieuczciwymi sprzedawcami

Napisałem w tej sprawie do Miejskiego Rzecznika Konsumentów z zapytaniem "co i jak", dostałem odpowiedź, aby powołując się na gwarancję "wystąpić na piśmie do gwaranta z wnioskiem o przeprowadzenie przedmiotowej wymiany.". Mam jednak wątpliwości, czy aby więcej korzyści nie przyniesie mi, tak jak napisał roody, składanie reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową?

Poza tym, jeszcze jedno pytanie: czy w przypadku złożenia reklamacji, istnieje szansa, że będę mógł wymienić telefon na aparat innej marki, niż posiadam obecnie? Przyznam szczerze, że nie darzę jej już zaufaniem... A jeżeli już musiałbym zdecydować się na tego producenta, to czy mógłbym wybrać telefon lepszy funkcjonalnie od swojego, bo niestety, ale w sieci, w której zakupiłem swoją komórkę, tej marki są już tylko dwa gorsze modele, i wspomniany już jeden lepszy...

Przepraszam, że zasypuję tak Was pytaniami, ale po prostu jestem głodny wiedzy... :)

W tej sytuacji proponuję nie zastanawiać się kto ma rację,roody czy Rzecznik, bo to chyba oczywiste.Pomysł z wymianą na inny model nie jest taki nierealny skoro jest przewidziany w karcie gwarancyjnej.W piśmie,proponuję takie roszczenie umieścić.

Powrót