Problem z ubezpieczeniem NFZ! POMOCY!

• Autor wątku Autor wątku tosiapola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tosiapola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem studentką, mam 22 lata i wciąż jestem "nieubezpieczona" w systemie EWUŚ. Problem polega na tym, że do tej pory byłam ubezpieczona cały czas z mamą, jednak 3 lata temu przez 3 miesiąc byłam zatrudniona na umowę o pracę. Od tego czasu nie pracuję. Jednak wtedy zakład pracy mamy nadal płacił za mnie składki więc myślałam, że wszystko jest ok. Teraz okazało się, że cały czas jestem nieubezpieczona. Myśląc, że wszystko w porządku byłam kilka razy u lekarza, bo wydawało mi się, że w NFZ to czysta formalność. Jednak gdy się tam pojawiłam, to Pani nie umiała mi pomóc i powiedzieć, co zrobić w mojej sytuacji.
Pomożecie? Co teraz mam zrobić, żebym nie musiała płacić za te wizyty?

tosiapola napisał:
akład pracy mamy nadal płacił
Nie płacił.
Zakład pracy powinien zgłosić Cię ponownie do ubezpieczenia z datą zakończenie umowy o pracę.
W wyjątkowych okolicznościach można.
Na marginesie, należało zapoznać się z archiwum forum.

"W wyjątkowych okolicznościach można. " jakie to są okoliczności?
Czyli co teraz powinnam zrobić? Da się to jakoś "odkręcić"?

o właśnie takie.
tosiapola napisał:
Czyli co teraz powinnam zrobić?
Rodzic Cię powinien zgłosić w zakładzie pracy do ubezpieczenia jako członka rodziny.

Dzięki! Mam nadzieję, że nie będę musiała płacić za wizyty na których byłam.

hej,
mam ten sam problem!
Byłam dziś w NFZ i tamtejsza obsługa klienta to jakaś masakra.

W 2009 roku ponoś pracodawca ubezpieczył mnie-szkoda tylko, że nie zostałam o tym poinformowana.... Ponad to , kiedy byłam w szpitalu w roku 2010 z moim ubezpieczeniem NFZ było niby ok... A teraz nagle jest problem...

Czy jest możliwe, że jeśli rodzic odnowi ubezpieczenie ze mną włącznie,to będę musiała płacić za usługi NFZ,z których korzystałam od 2009 roku? Przecież wtedy wszystko niby było w porządku...

Powrót