Problem z ubezpieczeniem NFZ

• Autor wątku Autor wątku _panna_k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

_panna_k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem studentką zaoczną, pracuję na umowę - zlecenie. 2 lata temu byłam przez miesiąc zarejestrowana jako bezrobotna, ale w związku ze znalezieniem pracy wykreślono mnie z listy bezrobotnych. Wszystko było w porządku do ostatniej wizyty u lekarza, gdy ten nie chciał mnie przyjąć z powodu braku ubezpieczenia.Skierowano mnie do NFZ z kolei tam odesłano mnie do ZUS-u , skąd wzięłam podanie , w którym jasno było napisane ,że osobą która mnie ubezpiecza jest moja mama. Sądziłam,że wszystko jest załatwione, jednak NFZ dalej twierdzi,że nie jestem ubezpieczona. Jak to możliwe?Mama, która mnie ubezpiecza jest na emeryturze.

Jeżeli jest Pani zgłoszona jako członek rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego przez mamę, która jest na emeryturze, kształci się Pani i nie ma skończonych 26 lat - to nie ma podstaw sądzić, że ubezpieczenie nie ma. Należy tę kwestię jeszcze raz wyjaśnić w ZUS, a jak potwierdzą ten fakt, poprosić o wydanie stosownego dokumentu, który może Pani okazywać w placówkach NFZ jako dowód ubezpieczenia.

Powrót