problem z ubezpieczeniem oc

• Autor wątku Autor wątku kratosss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kratosss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam taki oto problem .
Kupiłem półtora miesiąca temu Opla Corse , sprzedawca przysięgał że druga rata składki oc zostałą zapłacona .
w samochodzie ciągnie się ciąg umów na 3 lub 4ry osoby .
Pare dni temu sprzedałem samochód dalej i osoba idąc przerejestrować samochód i zmienić ubezpieczyciela oc na inną dostaję odmowe bo niby druga rata nie była zapłacona .
patrząc na stronie UFG to ubezpieczenie jest .
Co mogę zrobić wcześniejszemu właścicielowi ? lub czy Osoba kupująca samochodu ode mnie kłamie i chcę wyłudzić jakieś pieniądze , lub by pociągneli mnie do zapłaty kolejnej raty bo ubezpieczenie wyszło z samochodu 1 dzien po dniu sprzedaży

Nie mogą odmówić przerejestrowania pojazdu z powodu braku płatności raty, bo nie ma ona wpływu na ważność OC. Pewnie chodzi o przepisanie polisy na nabywcę. Nikt raczej nie ustali kto kogo pierwszy wprowadził w błąd, ani nie udowodni samego wprowadzenia w błąd, więc możesz zapomnieć o sprawie. Ty co najwyżej możesz dostać wezwanie do zapłaty za okres od kiedy stałeś się właścicielem do dnia przekazania umowy ubezpieczycielowi lub daty sporządzenia umowy.

a UFG nałoży na mnie kare finansową ?

Kara z UFG grozi za brak OC. Jak napisałeś polisa widnieje w systemie UFG, więc kara nie grozi z tego tytułu.

Mam problem otóż kupiłam samochód i sprzedawca oszukał mnie dając podrobiony "kwitek" z opłaconą II ratą OC w PZU. Cztery dni po zakupie miałam lekką kolizję i przy kontroli drogowej wyszło na jaw, że samochód nie ma zapłaconej II raty OC (tj. miała być zapłacona 12 stycznia a to był marzec). Ponieważ w systemie UFG okazało się, że mój samochód tam nie widnieje, więc dostałam karę do zapłacenia w UFG prawie 2 tys. zł (którą zapłaciłam). Czy jeżeli nie zapłacimy II raty OC w PZU to ubezpieczenie wygasa? Myślałam, że trzeba ją najpierw wypowiedzieć. Proszę o pomoc.

Polisa wygasa jeśli nie jest opłacona, ale z ostatnim dniem okresu ubezpieczenia. Skontaktuj się z PZU celem potwierdzenia, czy pojazd, który kupiłaś w ogóle posiadał ubezpieczenie.

Tak był ubezpieczony ale nie miał opłaconej drugiej raty przez dwa prawie miesiace wiem o tym ponieważ dostałam po pewnym czasie pismo z PZU

moim zdaniem nie potrzebnie płaciłaś karę do UFG . pozbieraj wszystkie kwity od dnia zakupu ( umowę , list z Pzu ) i napisz wniosek o zwrot pieniędzy. Jeśli Pzu potwierdza,że polisa była zawarta , to znaczy ,że masz OC do ostatniego dnia tej polisy niezależnie od tego czy była druga rata zapłacona czy nie i UFG nałożyło karę nieprawnie. W systemie mogło nie być widać polisy , bo PZU jej nie zaraportowało a to nie jest powód do kary za brak OC.

Powrót