PRoblem z ubezpieczeniem zdrowotnym, wyjątkowa sytuacja.

• Autor wątku Autor wątku tomciowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomciowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Piszę w sprawie możliwości nabycia prawa do ubezpieczenia zdrowotnego w wyjątkowej sytuacji, bez możliwości skorzystania z prawa do ubezpieczenia na zasadach ogólnie znanych (tj. z tytułu wykonywania pracy, rejestracji w UP, dobrowolnego itp). Dodam, że przed rozpoczęciem wątku, zapoznałem się z zamieszczonym tutaj tematem (https://forumprawne.org/zabezpiecze...-spoleczna/86046-ubezpieczenie-zdrowotne.html)
jednak nie znalazłem odpowiedzi.
W trakcie zmiany pracy, po zwolnieniu z firmy a przed podpisanej umowy z nową firmą doznałem poważnej kontuzji. Było to w czasie trwania 30 dniowego okresu ochronnego, podczas którego można korzystać ze świadczeń opieki zdrowotnej. Udzielono mi pomocy (uraz kolana, biodra i karku), jednak z gipsem nie mogłem podjąć nowej pracy. Kontrola w Poradni była już po zakończeniu 30 dniowego okresu, jednak trochę nieświadomie podpisałem oświadczenie o posiadaniu ubezpieczenia. Kontuzja okazałą się poważna, dostałem skierowanie na leczenie operacyjne na oddziale chirurgii. Tam powiedziano mi, że muszę zrobić badanie tomografem i jeszcze jakieś badanie. Czy jest możliwość nabycia prawa do ubezpieczenia? Wyczytałem coś o ubezpieczeniu przez MOPS, jednak jedyne co znalazłem na oficjalnych stronach to informacja, że takowe przysługuje jedynie osobom pobierającym zasiłek. Nie mogę chwilowo podjąć pracy, z gipsem nie mogę się zarejestrować jako bezrobotny, w tej chwili nie stać mnie na składkę dobrowolną, mam powyżej 26 lat, więc zabawa w szkoły i ubezpieczenie u rodziców też nie wchodzi w grę. Na prywatne wykonanie badań i zabieg również w tej chwili nie mogę sobie pozwolić. Dodam, że gdyby kontuzja została dobrze zdiagnozowana od razu w trakcie kiedy przysługiwało mi prawo do skorzystania ze świadczeń, to nie było by problemu, bo już bym był po zabiegu. Wcześniej pracowałem praktycznie cały czas, miałem regularnie odprowadzane wszystkie składki. Sytuacja jest nietypowa, do tego do kontuzji doszło akurat w takiej chwili, kiedy kończył mi się okres kiedy mogłem skorzystać ze świadczeń a przed podjęciem nowej pracy. Można to jakoś rozwiązać? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót