M
MatSliw09
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry, od 10.2020 do 04.2021 pracowałem w Niemczech, otrzymałem wtedy kartę AOK plus i resztę papierów. W kwietniu kiedy wracałem do polski dokonałem wszelkich formalności tj. wymeldowałem się oraz wypisałem z AOK plus. W sierpniu 2021 r. pojechałem z dziewczyną do pracy do Niemiec docelowo na jeden miesiąc, jednak pracę zakończyliśmy po 16 dniach (problemy z agencją). Generalnie nie zdążyliśmy się zameldować, otrzymaliśmy tylko zaświadczenie od wynajmującego. Przed wyjazdem do pracy podałem dane swojej karty do AOK Plus, aby mieć na nią ubezpieczenie. Po powrocie do Polski kompletnie zapomniałem o wypisaniu się z ubezpieczenia. I teraz istotna kwestia jest taka, że na rachunku z wypłaty agencja odprowadziła składkę do AOK Bayern, a nie AOK Plus, generalnie olali nawet mój steier id i rozliczyli mnie na 6 klasie. Nie otrzymaliśmy kart od AOK Bayern ani nie wysyłaliśmy tam żadnych danych i zdjęcia. Czy w takiej sytuacji kiedy będę chciał wrócić do Niemiec do pracy mogę spodziewać się listu z rachunkiem od AOK Bayern za składki? Od AOK plus nic nie dostałem, a mają mój polski adres (przysyłali mi broszury informacyjne i reklamowe).
Ostatnia edycja: