Problem z ubezpieczeniem

• Autor wątku Autor wątku psyxishna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

psyxishna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie, odnośnie sytuacji. Jestem osobą pracującą na umowę zlecenie, oraz uczę się zaocznie w LO. Nie mam ukończonych 26 lat. Byłam u lekarza i system pokazał, że nie mam ubezpieczenia. Byłam u pracodawcy i powiedzieli że nie mogą ubezpieczyć bo się uczę i powinna szkoła, a szkoła mówi że powinien rodzic, ale ja nie mam takiej możliwości, nie mam kontaktu z rodzicami. Wcześnie w poprzedniej pracy (też umowa zlecenie) nie było takich problemów. Pytanie brzmi gdzie mam się zgłosić w związku z tym ubezpieczeniem?
Z góry dziękuję za pomoc.

Słuchacz w szkole dla dorosłych w systemie zaocznym złożył podanie do dyrektora szkoły w sprawie zgłoszenia go do ubezpieczania zdrowotnego. Uzasadnia, że nie może być ubezpieczony przy rodzicach. Czy szkoła dla dorosłych w systemie zaocznym powinna w takim przypadku zgłosić słuchacza do ubezpieczenia? Jeżeli tak, to jaka jest podstawa prawna i jakie dokumenty szkoła powinna wypełnić?
Na podstawie art. 66 ust.1 pkt 17 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2019 r. poz. 1373 ze zm.) uczniowie oraz słuchacze zakładów kształcenia nauczycieli w rozumieniu przepisów o systemie oświaty są objęci obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym, jeśli nie podlegają temu ubezpieczeniu z innego tytułu. Pojęcie ucznia obejmuje także słuchacza – art. 4 pkt 20 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe, Dz. U. z 2019 r., poz. 1148 ze zm. W związku z tym szkoła zaoczna ma obowiązek zgłoszenia słuchacza do ubezpieczenia zdrowotnego oraz opłacania za niego składki zdrowotnej, zgodnie z art. 73 pkt 1, art. 75 ust. 4 i art. 81 ust. 8 pkt 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. Zgłoszenia dokonuje się na formularzu ZUS ZZA.

DO dyrka szkoły wynika z tej porady

Niestety, dyrektor powiedział, że nie może, bo urząd odrzuci, ponieważ posiadam rodziców, a on może ubezpieczyć jedynie sieroty oraz obcokrajowców, nie ma znaczenia to, że nie mam kontaktu z rodzicami. :(

Pozostaje udać sie do ZUS i dopytać czy dyrek ma racje , z porady wynika ze nie

Powrót