Problem z Ubezpieczeniowym Funduszem Gwarancyjnym-OC

• Autor wątku Autor wątku Marrrko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marrrko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.Jak w temacie-mam problem polisą OC.W paru zdaniach opiszę sytuację.
04.07.2007 kupiłem auto w Niemczech i ubezpieczyłem je(tzw czerwone tablice) na okres 04.07.2007-18.07.2007.Ubezpieczenie te jest ważne na terenie RP.16.07.2007 auto zarejestrowałem a polisę wykupiłem od 19.07.Dopiero nie dawno otrzymałem pismo,że muszę zapłacić karę-ponad 900zł za nieterminową opłatę OC.Nasuwa się pytanie-dlaczego mam zapłacić karę skoro auto było nieprzerwanie objęte ubezp. OC?Na potwierdzenie mam wszystkie druki,polisę,tablice(czerwone).
Może jest ktoś mi w stanie doradzić mi.Z góry dziękuję.Pozdrawiam.Marek

Ustawa o OC:
[cytat:182f5o68]Art. 29.
1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
1) najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów historycznych;[/cytat:182f5o68]
"Obce" OC jest po to, żebyś mógł się poruszać po Polsce, jeśli jednak rejestrujesz pojazd na terytorium RP, to musisz mieć polskie OC (chociażby na zagraniczną rejestrację).

A jak mam traktować należną karę .W moim przypadku t.j. 16,17,18 (trzy dni) nie miałem polskiego ubezpieczenia,dopiero 19.07 zawarłem umowę.UFG chce ponad 900zł a w/g ich przepisów powinno być ok 300zł -"20 % odpowiedniej opłaty – w przypadku gdy okres ten nie przekracza 3 dni"

A to już się ich pytaj, być może doliczają też ten "szczątkowy" dzień 19.07.

[cytat="Marrrko":icuhoan9]otrzymałem pismo,że muszę zapłacić karę-ponad 900zł za nieterminową opłatę OC.
[/cytat:icuhoan9]

a skąd UFG się dowiedziało że nie masz ważnego OC? to jest ciekawe

[cytat="embustero":2389f0av]a skąd UFG się dowiedziało że nie masz ważnego OC? to jest ciekawe[/cytat:2389f0av]
UFG zbiera wszystkie informacje o polisach OC, wystarczy porównać daty.

Powrót