Problem z udostepnianiem recenzji, kodow.... na swojej stronie.

• Autor wątku Autor wątku maay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maay

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam chce zalozyc forum o tematyce gier komputerowych nie wiem czy udostepnianie linkow np. poradnkow, recenzji, kodow do gier nie mojego autorstwa lamie przepisy
(mam duzo orginalych gier komputerowych do ktorych dodane sa poradniki)
wrzucilbym je na rapishare czy inny portal i dal linka na moj portal czy lamie to jakies przepisy czy bedzie uznawanane to za warez?

maay napisał:
Witam chce założyć forum o tematyce gier komputerowych nie wiem czy udostępnianie linków np. poradników, recenzji, kodów do gier nie mojego autorstwa lamie przepisy
(mam dożo oryginalnych gier komputerowych do których dodane są poradniki)
Linkowanie ("deep-link") nie jest jednoznacznie interpretowane, czy jest to rozpowszechnianie utworów w świetle Art.50. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych"(a więc powinno być pozwolenie właściciela praw autorskich do linkowanego utworu), czy też nie jest to rozpowszechnianiem. Moim zdaniem jest, ale i tak ostateczną decyzję w każdej indywidualnej sprawie podjąć może sąd. Twój wybór.
Popatrz w 'Archiwum' albo opcją 'Szukaj' - było już sporo podobnych tematów o linkowaniu.

Niezależnie, takie linkowanie może być poczytane przez właściciela strony na której znajduje się linkowany artykuł jako czyn nieuczciwej konkurencji (USTAWA z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji"), jako, że wykorzystuje się w ten sposób czyjeś zasoby FTP-u oraz pasmo serwera.
wrzuciłbym je na rapishare czy inny portal i dal linka na mój portal czy lamie to jakieś przepisy czy będzie uznawane to za warez?
wiesz, istotne jest to czy rozpowszechnia się się jakiś utwór bez pozwolenia, a to w jaki sposób - umieszczając na stronie www, linkując do chomika, warez, p2p, p2m,itp, itd.. ma wtórne znaczenie...

Powrót