Problem z umowami i Decyzjami o Marce

• Autor wątku Autor wątku Hipo2003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hipo2003

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam dość spory i raczej złożony problem. Jakiś czas temu zdecydowałem się otworzyć ze znajomym biznes. Oboje mieliśmy swoje osobne działalności co do zasady zbliżone do siebie usługami. Postanowiliśmy otworzyć wspólny salon i wynająć pod niego lokal dzieląc się kosztami po połowie. Salon tworzymy pod wspólną nazwą logiem i profilem na Instagramie,czyli generalnie tworzymy markę XYZ mając dwie osobne działalności jednoosobowe.I teraz zaczynają się problemy w szale remontu( bo remontowaliśmy sami, głównie ja co jestem w stanie udowodnić) i dopinania wszystkiego na ostatni guzik nie miałem głowy do papierologi i dużo rzeczy było ugadywane na tzw "gębę".
Rezultat tego jest taki że wszystkie ustalenia albo nie mają mocy i partner biznesowy się do nich nie stosuje , albo stosuje je tylko w moją stronę.Dodatkowo ze względów "organizacyjnych" jak stwierdziła wynajmująca nie mogliśmy wynająć lokalu na dwie osobne faktury. Partner biznesowy jest głównym wynajmującym a ja tylko podnajmującym a do tego umowa stawia mnie na przegranej pozycji co mój partner wykorzystuje przeciwko mnie.
Przypominam że mamy tworzyć markę jak równi sobie partnerzy i wszytko konsultować ponieważ decyzję mogą być kluczowe dla rozwoju marki

I teraz pytanie, nie licząc na czyste zamiary mojego partnera biznesowego i podpisanie odpowiednich umów które by regulowały te kwestię zarówno jeśli chodzi o kwestie lokalu jak i te dotyczące podejmowania decyzji kluczowych dla marki.Czy istnieje możliwość prawnego "rozegrania" tej sytuacji od którego partner nie będzie mógł się wymigać.

Dodam też że nazwa ani logo nie są na ten moment w żaden sposób zastrzeżone i tak naprawdę do nikogo nie należą.

Z góry dziękuję za pomoc i proszę sobie darować komentarze w stylu "Trzeba było myśleć wcześniej"
Jestem tylko młodym człowiekiem który nie chce stracić tego na co tak długo pracował

Powrót