Problem z uprawnieniami do kierowania

• Autor wątku Autor wątku calgonitto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

calgonitto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam następujące pytanie, czy jeżeli utraciłem w świetle polskiego prawa uprawnienia do kierowania pojazdem ale nie dostałem wezwania do zwrotu dokumentu i cały czas owy posiadam. To czy przy kontroli niemieckiej są wstanie zweryfikować, że nie mam uprawnień ? I czy to rutynowa procedura ?

Tak
A co w razie wypadku będzie płacz i koszta ???

A czy w Polsce nie został Pan zobowiązany do zwrotu prawa jazdy? Jeżeli Wydział Komunikacji wezwał Pana do zwrotu prawka, a Pan go nie zwrócił - okres zakazu biegnie od momentu zwrotu dokumentu lub od złożenia oświadczenia, że prawa jazdy nie posiada (zgubił, zostało skradzione, itp.). W razie zatrzymania w Polsce przez policję, jako kierującego pojazdem, którego zakaz dotyczy (mechaniczny lub niemechaniczny) - czeka Pana sprawa KARNA o jazdę pomimo orzeczonego zakazu (nawet jeśli prawko zostało zatrzymane za wykroczenie i karta karna jest "czysta"). Chyba lepiej zwrócić dokument, odczekać i odebrać, niż mnożyć sobie kolejne problemy (a jeszcze może za granicą?)

Nie zostałem zobowiązany do zwrotu. Najpierw byłem skierowany na ponowne sprawdzenie kwalifikacji, a po minięciu okresu została wydana decyzja o cofnięciu uprawnień i bezterminowym okresie na wykonanie ponownego egzaminu. Natomiast nie zostałem wezwany do zwrotu dokumentu. A w Polsce w przypadku kierowanie bez posiadanych uprawnień jest to wykroczenie a nie sprawa karna. Po za tym moje pytanie dotyczyło kwesti niemieckiej kontroli.

Powrót