A
Alanilua
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam i proszę o pomoc.Znalazłam się w nieciekawej sytuacji i nie wiem co robić...jestem osobą samotnie wychowującą dziecko od odwóch lat zarejestrowaną w UP.W dn.16.07.2014 r skończyłam pobieranie zasiłku dla bezrobotnych.Będąc w ZUS dowiedziałam się iż wszedł nowy przepis i jako osoba sprawującą pełną opiekę nad dzieckiem mogę złożyć wniosek o objęcie mnie składką emerytalną bo takie prawo mi przysługuje.Od dnia 17.07 czyli dzień po skończeniu zasiłku dla bezrobotnych zostałam objęta tą składką.Pobierałam składkę zdrowotną z UP i emerytalną z ZUS.W międzyczasie otrzymałam trzy propozycje pracy z U P pierwsza obiecano mi staż a potrzech miesiącach powiedziano że się nie kwalifikuje, druga i trzecia nie doszła do skutku z powodu pracodawcy i w końcu zaproponowano mi kolejny obiecany staż i ten miał mi się należeć bo był przeznaczony dla osób po 30 roku życia.Zapisałam dziecko do przedszkola będąc pewną że je opłacę bo pójdę na staż.Staż rozpoczęłam w dn.16.09.2015 r, w dn.15.09.2015 zgłosiłam w ZUS że od dn.16.09.2015 rozpocznę Staż z UP i proszę o zdjęcie tej składki emerytalnej,czyli formalnie wszystko zgłosiłam tak jak należy.16.09 byłam pierwszy dzień na Stażu i pracowałam 8 godz.,17.09 w drodze do miejsca praca dostałam tel.z UP abym niezwłocznie przyjechała bo im w komputerze wykazuje że ktoś o dprowadza za mnie składki , więc wyjaśniłam że to składka emerytalna którą pobirerałam z Zus, która mi się należała,zawiadomili mnie iż anulują mi Staż,że sprawa jest do wyjaśnienia,ja wróciłam po tej rozmowie do pracodawcy bo on formalnie nie dostał i nformacji o anulacji stażu i pracowałam ok.6 godz, czyli w sumie dwa dni pracowałam u pracodawcy.Dzwoniłam do ZUS w Warszawie i dowiedziałam się,że ja jak najbardziej jestem w porządku,korzystałam ze składki bo takie miałam prawo zgłosiłam i przerwałam tę składkę w momencie kiedy nikt inny za mnie jej nie odprowadzał i powiedziano mi że to tylko niedopatrzenie i zaniedbanie pracowników z UP.Kazano mi teraz dostarczyć dokumenty z ZUS, chćą mniw wyrejestrować w ogóle i pozbawić statusu osoby bezrobotnej,chcą abym podpisała dokument wyrejestrowania ale nie z datą bieżącą tylko z datą 17.07.2014 r.???Skoro ja od ponad roku miałam odprowadzaną składkę emerytalną dlaczego oni dopiero teraz jak ja już rozpoczęłam staż dopatrzyli się i chcą mnie zostawić w sumie z niczym i na dodatek z winy tego że korzystałam z prawa które mi przysługuje.Poza tym powiedziano mi że ze dwa dni pracy mi nie wypłacą i albo puszczę je w niepamięć albo będę musiała im zwrócić za staż.
Moje dziecko ma trzy lata,niedługo będę musiała opłacić przedszkole.Zostałam bez składki,chcą mnie wyrejestrować i po upływie pewnych procedyr będę mogła się zarejestrować .Co robić??Czy mam im podpisać to o co proszą?Jestem w trudnej sytuacji i zamiast mi pomóc to dobijają.Proszę o pomoc.
Moje dziecko ma trzy lata,niedługo będę musiała opłacić przedszkole.Zostałam bez składki,chcą mnie wyrejestrować i po upływie pewnych procedyr będę mogła się zarejestrować .Co robić??Czy mam im podpisać to o co proszą?Jestem w trudnej sytuacji i zamiast mi pomóc to dobijają.Proszę o pomoc.