Problem z urzędem pracy

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek1922
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek1922

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale pisze.

Mam problem z urzędem pracy.
Wyjaśnię po kolei.
Z dniem 30-11-2013 r. straciłem pracę, zarejestrowałem się na bezrobocie i przyznano mi zasiłek, w grudniu 2014 roku zakupiłem Sp.z.o.o.
W lutym 2014 roku po uprawomocnieniu się sprzedaży został zmieniony KRS w spółce i od tej pory musiałem płacić składki ZUS. O wszystkim poinformowałem UP w którym musiałem podpisać oświadczenie że jestem właścicielem i nie pobieram i nie będę pobierał dochodu ze spółki gdyż tak było na prawdę a także że mogę podjąć zatrudnienie.
W UP dalej byłem zarejestrowany jako bezrobotny oraz wypłacano mi zasiłek po gruntownej analizie moich dokumentów przez ich prawnika co długo trwało .
W ostatnich dniach października 2014 roku wyrejestrowałem się z UP z własnej woli i wyjechałem za granicę.Przyjechałem w lutym 2015 roku i w tym miesiącu sprzedałem spółkę.
Nie mogłem się zarejestrować w UP do maja gdyż tyle trwała zmiana KRS.
Po zarejestrowaniu się pani mnie poprosiła o zaświadczenie z ZUS w kwestii składek w ramach prowadzenia działalności gospodarczej, zaświadczenie dostarczyłem i tutaj się zaczęły schody.
Otóż panie po konsultacjach z Naczelnikiem UP czy kimś równie ważnym poinformowały mnie że prawdopodobnie będę musiał oddać zasiłek pobrany w roku 2014 a oni teraz mi go będą wydawać gdyż mi przysługuje. Na moje pytanie czy to moja wina że wypłacali zasiłek i pozwolili być bezrobotnym nie potrafili odpowiedzieć.

Tydzien temu dostałem pisma o uchyleniu bycia bezrobotnym,o prawa do zasiłku w roku 2014 r. oraz że mogę odwoływać się do wojewody.Poszedłem do UP i pani powiedziała że to są pisma informacyjne i żeby czekać co dalej a ja nie chce czekać gdyż mi termin odwołania minie.
Tutaj mam do państwa pytanie czy mogę się odwołać czy stoję na przegranej pozycji gdyż przez ich błąd muszę i tak zapłacić. W załączniku wysyłam oba ich dokumenty i bardzo proszę o pomocne odpowiedzi.

P.S. Już raz korzystałem z państwa forum i okazało się bardzo pomocne.
Pozdrawiam.
80c168fce5e173efgen.jpg

be3ea2ebb1f15501gen.jpg

Podczas informowania urzedu o spolce, powinni od razu wyrejestrowac z urzedu, byc moze trzeba bylo samemu o to zadbac w innym pokoju... Zazwyczaj tak jest, ze trzeba sie przejsc po kilku pokojach, zeby sie wyrejestrowac z up. Powinienes o tym wiedziec, zapewnie podczas rejestracji dostales regulamin i obowiazki z tym zwiazane. Ciekawe, ze nie zorientowales sie, ze cos jest nie tak, dostajac pieniadze, ktorych nie powinienes pobierac.
Dziwnie by bylo w naszym kraju jakby wlasciciele/prezesi sp z o.o. byli zarejestrowani jako bezrobotni... Swoja droga jednoosobowa sp z o.o. jest traktowana przez urzedy tak jakby to byla zwykla dzialalnosc gospodarcza. Sam fakt, ze nie zarabiasz akurat nic nie znaczy, byles wlascicielem firmy, placiles skladki. Firma moze przynosic duze straty, jednak nie daje to uprawnien do rejestracji w up.
Czasem trzeba myslec za urzednikow, byc moze jakis stazysta obslugiwal, a kosztami pewnie obciaza, coz.

Rozumiem to doskonale i informowalem o tym. I sprawa była ustalana nie przez stazyste tylko przez prawnika / naczelnika. Czyli to ja idąc do urzędu mam być mądrzejszy od urzędnika ok tylko po co on jest.

Powrót