Problem z Urzędem Pracy

• Autor wątku Autor wątku SandraCN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SandraCN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Serdecznie !

Około 3 miesięcy temu zarejestrowałam się w urzędzie pracy , w mieście w którym posiadam zameldowanie czasowe zameldowania stałego nie posiadam .
Dnia 8 bm aktualne zameldowanie skonczyło się , dostałam telefon z urzędu pracy iż zameldownie w się skończyło i albo przełożę przedłożenie aktualnego zameldowania czasowego lub wyrejestrują mnie z powodu braku meldunku w dannym miescie .

Czy urząd pracy może mnie wyrejestrować ? ( jestem zarejestrowana bez prawa do zasiłku ) .
Zależy mi na stażu który ma się rozpocząć od 1 sierpnia ...

Skoro nie posiada Pani stałego zameldowania istnieje możliwość, aby w obecnej sytuacji pozostać w ewidencji aktualnego PUP jako osoba bezrobotna, która przybywa na obszarze działania danego PUP pod warunkiem, że rzeczywiście tam Pani zamieszkuje/przebywa.
Jak najszybciej zatem należy udać się do aktualnego PUP w celu zgłoszenia chęci dalszej tam rejestracji z uwagi na brak jakiegokolwiek meldunku (potocznie rzecz nazywając: jest Pani osobą bezdomną) i przebywanie "na jego terenie".

dziękuję za odpowiedz , czy istnieje na to jakiś przepis w prawie abym mogła sie na niego powołać , nie ukrywam że Pani z UP idzie w zaparte abym została wykreśloną z ewidencji

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy, art. 2.1.1: zgłasza się do powiatowego urzędu pracy, właściwego ze względu na miejsce zameldowania stałego lub czasowego, a jeżeli nie jest zameldowana – do powiatowego urzędu pracy, na którego obszarze działania przebywa.

Powrót