Problem z urzędem skarbowym

• Autor wątku Autor wątku kosa26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kosa26

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam chciałbym się dowiedzieć co mi grozi za nieterminowe opłacenie podatku za kupno samochodu. Spóźniłem się miesiąc czasu i przysłali mi wezwanie mowa jest o mandacie wysoki ten mandat bedzie? ale ja po prostu niewiedziałem że trzeba zapłacić w ciągu 14 dni

Grozi Ci właśnie mandat (jeżeli nie wiesz w jakiej kwocie to za pewne dostałeś upomnienie, w konsekwencji którego dostaniesz mandat jeśli nie zapłacisz podatku). Kwota jest niestety uznaniowa - US ma swobodę w jej określeniu. Ponadto kwotę należnego US podatku będziesz musiał powiększyć o odsetki od przeterminowanych zobowiązań podatkowych. W googlach znajdziesz kilka kalkulatorów.

Pozdrawiam.

Następnym razem jednocześnie z deklaracją i opłaceniem podatku złóż "donos na siebie" - jeśli doniesiesz sam na siebie, a US nie miał tej informacji wcześniej (w przypadku PCC US nic nie wie do czasu, aż go nie zawiadomisz) - to US nie ma prawa ukarać Cie za wykroczenie.

należy złożyć mniej więcej takie pisemko:

ZAWIADOMIENIE
o popełnieniu wykroczenia skarbowego

Na podstawie art. 16 ustawy z dnia 10 września 1999 roku - Kodeks karny skarbowy (Dz.U. 2007 nr 111 poz. 765 z póżn.zm.) zawiadamiam, że popełniłem wykroczenie skarbowe z art. 56 § 4 kodeksu karnego skarbowego polegające na nie złożeniu w terminie deklaracji (takiej i takiej) za (okres taki i taki) i wnoszę o odstąpienie od ukarania mnie za popełnienie wykroczenia.

[należy wskazać przyczynę opóźnienia złożenia deklaracji - może być dowolna przyczyna]

Powrót