problem z usługą internetową

• Autor wątku Autor wątku maria_k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maria_k

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Nie wiem czy w dobrym miejscu wstawiam mój problem, ale nie widziałam gdzie go umieścić.
Otóż miałam wykupioną domenę na rok. Pierwszy rok zapłaciłam z góry, drugi chciałam kwartalnie, wiązało się to z wyższymi opłatami oczywiście, ale tak było mi wygodniej w tym roku. Zapłaciłam za 1 kwartał, a za 2tygodnie przyszło mi wezwanie, do zapłaty za kolejny kwartał.... Zadzowniłam i pytam co jest grane, przecież do kwietnia mam zapłacone.... na co uzyskałam odpowiedź, że droższe płatności kwartalne mam płacić co miesiąc, a nie co kwartał... Na dodatek okazuje się, że pomimo, że mogę rozwiązać umowę w każdej chwili:
6.1. Usługobiorca może w dowolnym momencie wypowiedzieć umowę pisemnie na adres lub poprzez wysłanie wiadomości e-mail na adres poczty elektronicznej, zawierającej w treści oświadczenie o wypowiedzeniu umowy. Umowa ulega rozwiązaniu ze skutkiem natychmiastowym. Rozwiązanie umowy w takim trybie w wypadku gdy Usługobiorcą jest Przedsiębiorca nie skutkuje zwrotem uiszczonych opłat.
a i tak muszę zapłacić za cały rok z góry, choć moja strona już się nie będzie wyświetlać, bo
3.6. Usługobiorca nie może zrezygnować z usług przed uregulowaniem wszystkich rat abonamentu.
W związku z tym mam pytania:
- czy firma może wprowadzać bezkarnie w błąd klientów, nazywając raty kwartalnymi i żądać ich wpłaty co miesiąc a nie co kwartał? jeśli nie, to czy mogę się chwycić tego punktu, że ich klauzula w umowie jest niedozwolona?
- czy mają prawo żądać ode mnie zapłatę z góry za usługi, których już nie wykonują? skoro rozwiązałam umowę, strona się nie wyświetla, to dlaczego mam im płacić za nic? czy nic sie z tym nie da zrobić, bo taki mają regulamin? a może takie zapisy są bezprawne?

Powrót