Problem z uszkodzonym sprzętem kupionym na firmę

• Autor wątku Autor wątku AdxS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdxS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam

11 miesięcy temu kupiłem aparat NIKONa w sklepie. Ponieważ potrzebuję go do pracy - wziąłem go na fakturę. Po kilku użyciach zauważyłem, że aparat nie robi dobrych zdjęć makro - dla porównania aparat 2x tańszy i starszy tego samego producenta robi je przepiękne... Dodatkowo przy nagrywaniu filmów - nagle pojawiał się błąd i przerywało nagrywanie...

Wysłałem na serwis nikona ( każdy wie jak ten serwis działa ) - wrócił do mnie z adnotacją, że nie znaleziono żadnej usterki.

Wymieniłem kartę pamięci na najszybszą i najlepszą jaką się da... Filmy się przycinają, dalej funkcja makro nie działa poprawnie. A ja zostałem z aparatem, który miał mi pomóc w pracy a tymczasem nadaje się dla mnie do kosza.

Powiem szczerze, że Polski serwis NIKONA nie nadaje sie na miano serwisu więc wolałbym załatwić to jakos przez sklep, w którym go kupiłem.

Jakie mam prawa z tego tytułu ? Chciałbym albo SPRAWNY APARAT albo zwrot pieniędzy, żebym mógł sobie kupić inny SPRAWNY.

Prosiłbym o jakieś szczegółowe porady bo bez nich sprzedawca pewnie obróci sprawę, że nie dam sam rady :(

Pozdrawiam
AdxS

Dzieki za link, przeczytalem i wiem tyle co nic. jest napisane, ze obowizuje mnie kodeks cywilny chyba ze mam gwarancje. i o to chodzi ze nie chce korzystac z gwarancji bo go i tak nie naprawia.

filmy przycina w aparacie i w koncowym efekcie na komputerze rowniez.
makro jedt opisane w funkcjach. i ma nawet osobny profil do tego w aparacie. jesli chodzi o funkcje to przy przytrzymsniu migawki obraz robi sie ostry a zdjecie wychodzi nie ostre, natomiast na specjalnym profilu slychac mechanizm ktory prscuje nad ostroscia i nie umie jej zlapac w zaden sposob.

Ostatnia edycja:
Spytałeś: "Jakie mam prawa z tego tytułu ? " i po to wskazałem poradnik. Tak jak wspomniałeś: gwarancja lub KC.

Co do drugiego pytania: czy możesz podać model aparatu?

jesli chodzi o funkcje to przy przytrzymsniu migawki obraz robi sie ostry a zdjecie wychodzi nie ostre,

A jaki czas jest wykonywania zdjęcia?

natomiast na specjalnym profilu slychac mechanizm ktory prscuje nad ostroscia i nie umie jej zlapac w zaden sposob.

A w jakiej odległości aparat jest od obiektywu? Zgodnej z instrukcją?

Jeśli chodzi o filmy to jeśli zacina się w aparacie to wygląda na błąd aparatu. Jeśli o zdjęcia, to może być szereg innych zewnętrznych czynników powodujących ten stan.

Jest to model NIKON S4000, jego starszy i tańczy brat L21 robi zdjęcia makro i filmy jak bajka ;/ Więc nie sądzę, żeby producent celowo zaniżał jakość swojego produktu i cofał się w rozwoju.

Ewidentnie wada aparatu, której serwisowi nie chce sie potwierdzić.
Zdjęcia makro robione według instrukcji od 8cm...

Poniżej porównanie mojego aparatu i kolegi:
Moje makro
s4000.jpg

Makro ze starego L21:
l21b.jpg

I na dodatek filmik z wakacji nakręcony tym aparatem:
DSCN4849.AVI - YouTube

Ja sie poddaję skoro dla serwisu to nie jest WADA aparatu :|

Wyciąłeś EXIF'y zatem nie wiem na jakim czasie były robione zdjęcia. Jeśli masz włączoną stabilizację obrazu w tym wadliwym aparacie a czas naświetlania był taki jak na tym dobrym zdjęciu no to wygląda to na wadę.

Zwróć jeszcze uwagę na jeden czynnik: czy przypadkiem dłonią/palcami nie zasłaniasz jakiegoś czujnika z przodu aparatu.

Jeśli to wszystko wykluczysz no to będzie to wyglądało na wadę aparatu. Moim zdaniem trzeba to dobrze udokumentować, dołączyć na CD zdjęcia z EXIF'ami z tego aparatu i w takich samych warunkach robione zdjęcia z innego apruat oraz filmiki. Wezwać do naprawy zgodnie z gwarancją i wskazać, że w przeciwnym wypadku wejdziesz na drogę sądową.

Proponuję jeszcze zdobyć opinię rzeczoznawcy i jej kopię dołączyć do pisma reklamacyjnego.

Powrót