Problem z uzyskaniem świadczenia na uchodźców z Ukrainy

• Autor wątku Autor wątku bichon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bichon

Stały bywalec
Odpowiedzi
414
Witam, dostaję odmowy od Urzędu Gminy w sprawie przyznania środków na zakwaterowanie uchodźców z Ukrainy. Goszczę u siebie rodzinę, przy czym poszczególne przyjeżdżają i wyjeżdżają, i tak:

problem nr 1

Małoletni (17l) sam przekroczył granicę. Opiekę nad nim uzyskała sądownie jego macocha i oboje zamieszkiwali u mnie. Macocha ta została jego opiekunem podstawie postanowienia sądu
(Sąd ... postanowił ustanowić Macochę opiekunem tymczasowym dla Małolata + uzasadnienie).
Macocha przebywa w Polsce dłużej niż 120 dni, ale w myśl przepisów powyżej tego okresu przysługuje świadczenie na małoletniego, jego opiekuna i wszystkie dzieci tego opiekuna. I z tego chciałem skorzystać.
Tymczasem dostałem odmowę z Urzędu Gminy w słowach:

informuję, że świadczenie pieniężne z tytułu zapewnienia zakwaterowania i wyżywienia
obywatelom Ukrainy, nie zostało przyznane na Panią Macochę oraz małoletniego (Syn Macochy). Zgodnie z § 3 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 4 maja 2022 r. w sprawie
maksymalnej wysokości świadczenia pieniężnego przysługującego z tytułu zapewnienia zakwaterowania
i wyżywienia obywatelom Ukrainy oraz warunków przyznawania tego świadczenia i przedłużania jego
wypłaty (Dz. U. z 2022 r., poz. 1020 z późn. zm.) świadczenie przysługuje za okres 120 dni od dnia
przybycia obywatela Ukrainy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Na podstawie § 4 ust. 1 pkt 1-6. ww.
rozporządzenia Gmina może przedłużyć okres wypłaty świadczenia na okres dłuższy niż 120 dni w
przypadku zapewnienia zakwaterowania i wyżywienia obywatelowi Ukrainy który posiada orzeczenie
o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności lub orzeczenie, o którym mowa w art. 5 ustawy z dnia
27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U.
z 2021 r. poz. 573 i 1981 oraz z 2022 r. poz. 558), posiada dokument potwierdzający I lub II stopień
niepełnosprawności wydany w ramach ukraińskiego systemu orzekania o niepełnosprawności, ukończył 60
rok życia (kobiety) albo 65 rok życia (mężczyźni), jest kobietą w ciąży lub osobą wychowującą dziecko do
12 miesiąca życia, samotnie sprawuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej opiekę nad trojgiem i więcej dzieci, jest małoletnim wymienionym w art. 25a ust. 1 ustawy. Mając na uwadze powyższe w przedłożonym
wniosku nie zachodzą przesłanki do przedłużenia świadczenia.
p.o. Dyrektor Wydział

Informacja ustna z Urzędu Gminy: poza postanowieniem sądu Małoletni musiał być jeszcze wpisany do jakiejś ewidencji w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie. Ta instytucja tego nie zrobiła (mimo, że np. była na kontroli w mieszkaniu), natomiast nigdzie w ustawach na ten temat nie znalazłem takiego wymogu. Musiał by się stawić osobiście żeby być wpisany na tą listę w PCPR, ale wyjechał już z kraju.
Czy Urząd Gminy miał rację odrzucając mój wniosek?

Problem nr 2
Syn Macochy jest niepełnosprawny. Posiada dokumentację z Ukrainy (przetłumaczoną przez tłumacza przysięgłego na j. polski) - jest to dokument zatytułowany:

"Opinia Lekarska dla dziecka niepełnosprawnego".
Kierowana do organu ochrony pracy i polityki społecznej (...)
[pkt 1-4 - dane osobowe]
pkt. 5 - Choroba (stan patologiczny) - F06
Wniosek: istniejąca choroba i stan patologiczny odpowiadają rozdziałowi X pkt. 1 podpunkt 1.1 wykazu wskazań lekarskich uprawniających dzieci niepełnosprawne poniżej 18r życia do uzyskania renty socjalnej zatwierdzonego rozporządzeniem [MinZdr. Ukr]
Zgodnie z rozporządzeniem Gabinetu Ministrów Ukrainy nr 917 (...) ustalona została kategoria dziecko z niepełnosprawnością "podgrupy A"
opinia ważna do 1 stycznia 2023.

Według mojego rozeznania i wszelkich informacji do których dotarłem, takie dokumenty obowiązują na Ukrainie, nie ma natomiast takich grup niepełnosprawności jak u nas. Tymczasem w Ustawie o świadczeniach(...) jest zapis:

posiada dokument potwierdzający I lub II stopień
niepełnosprawności
wydany w ramach ukraińskiego systemu orzekania o niepełnosprawności

Ale ukraiński system orzekania o niepełnosprawności nie wydaje żadnych stopni niepełnosprawności. W związku z tym również dostałem odmowę przyznania świadczenia z Urzędu Gminy. Na polskie badania i orzeczenia trzeba długo czekać. Jak ugryźć sprawę, jak inni sobie z tym radzą?

Ostatnia edycja:
Powrót