Problem z wykorzystaniem mojego produktu

• Autor wątku Autor wątku Sannjas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sannjas

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Witam!

Produkuję pufy z wypełnieniem styropianowym. Kilka lat temu wymyśliłem pewien popularny obecnie wzór produktu. Dość prosty ale okazał się strzałem w 10.
W sierpniu pewna osoba kupiła u mnie na aukcji jeden taki produkt i rozpoczęła produkcję takiego samego produktu oraz jego sprzedaż. Jest taki sam - wiem bo kupiłem kilka anonimowo.

Nie patentowałem wyrobu ani wzoru. Mam świadków, którzy nawet byli przy powstawaniu produktu.

Czy mogę liczyć na jakąś ochronę ze strony przepisów prawa czy brak "urzędowej" ochrony stawia mnie na przegranej pozycji?

Chciałbym, aby tamta firma zwyczajnie przestała produkować mój produkt.

Proszę o odpowiedź.

Dowody? Mam je praktycznie przed sobą.

Jego zakup na Allegro w sierpniu 2016. Kupiłem od niego w styczniu kilkadziesiąt produktów i wszystkie są takie jak moje. Czy to nie wystarczy?

To nie ja o tym będę decydować, działaj jeśli jesteś pewny. Składaj wniosek o ściganie lub/oraz powództwo cywilne. Podstawę prawną znajdziesz w przytoczonej ustawie.

Warto by spróbować napisać do tej osoby - wysłać list z żądaniem zaniechania naruszenia i zobaczyć co odpisze, jak odpisze i czy w ogóle odpisze. B. często zdarza się, że ludzie przepraszają , płacą odszkodowanie, albo po prostu wycofują towar ze sprzedaży. Natomiast biorą pod uwagę jak działają nasze organa ścigania to na 90 % można liczyć ze umorza pod byle pretekstem, a najpierw będą ustalać właściwość prokuratury, a potem sądu i lata z życiorysu wyjęte..

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót