Problem z wymianą prawa jazdy/starostwo powiatowe

• Autor wątku Autor wątku AlexNotman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AlexNotman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Czy wymieniał ktoś może zagraniczne prawo jazdy na polskie, najlepiej angielskie? Ponad 3 miesiące temu złożyłem wniosek do Starostwa, od tego czasu czekam na decyzję. Poinformowano mnie, że prawo jazdy będzie do odebrania od miesiąca czasu, maksymalnie do dwóch. Co jakiś czas dzwonię, dowiaduję się i nic, nie ma. Ostatnio wkurzyłem się, bowiem ile człowiek może czekać, zadzwoniłem, by ich "pospieszyć". Okazało się, że "niby" DVLA nie potwierdziło dotychczas, że faktycznie posiadam prawo jazdy angielskie. Abstrahuję już od faktu, iż moim zdaniem niniejsza procedura jest bzdurą, skoro zrobiłem prawo jazdy w Polsce, dla mnie jasne jest, że je posiadam, nie można potwierdzić tego tutaj, w kraju? Urzędnicy twierdzą, że muszą wiedzieć, czy czasem nie mam jakichś punktów zdobytych w UK. Nie mam, a jeśli nawet miałbym, to co, "przepiszą" mi na polskie "konto"? I dzisiaj dostałem informację ze Starostwa, iż postępowanie odnośnie mojego wniosku o wymianę zostaje wstrzymane do czasu uzyskania informacji z Anglii. Mam pytanie, czy takie zawieszenie jest możliwe? Starostwo dołącza kopie ponagleń, które niby wysłało do UK. Z tym, że ponaglenia te napisane są w języku polskim. Czy aby na pewno powinny mieć taką formę? Nie bardzo wiem, czy aby na pewno DVLA posiada tłumacza, który tłumaczy owe pisma, może ktoś orientuje się w temacie, wie, czy pisma takie nie powinny być wysłane w j. angielskim? Dalej, czy Starostwa nie obowiązuje w tym temacie żaden termin? Bowiem przecież równie dobrze mogę sobie czekać jeszcze i pięć lat, jeśli DVLA nie udzieli odpowiedzi na ich pisma. Z góry dziękuję za sugestie.

odswiezam temat poniewaz mam podobny problem. jak sie skonczyla ta sprawa kolego jesli moglbys napisac. bede bardzo wdzieczny

Powrót