Problem z wynajmującym mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku skorpionjs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skorpionjs

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Mieszkam w niemczech od 2 lat mieszkanie wynajela moja firma w ktorej jestem zatrudniony.Niestety w tym mieszkaniu piec gazowy do ogrzewania psuje sie bardzo czesto i wtedy nie ma ani ogrzewania ani cieplej wody.Niejednokrotnie bylo to zglaszane do wlasciciela mieszkania ale on stwierdzil ze jemu sie nie oplaca wymienic piec bo to jest za drogie.Dlaczego w takim przypadku musze placic pelna stawke za wynajem ? . Prosze o pomoc co z tym fantem zrobic. Wolałbym mieszkania nie zmieniac ponieważ mam blisko do pracy a w tej miejscowosci i okolicy jest trudno o wynajem .

Możesz nie płacić za pełen miesiąc. Możesz mu wypłacić 80% należności i powiedzieć że wypłacisz mu resztę jak wymieni piec i tak co miesiąc aż do momentu wymienienia przez niego piec. W Niemczech to ty jesteś na wygranej pozycji bo wynajmujący jest zobowiązany do tego aby w mieszkaniu wszystko było ok.

Ale wczesniej poinformuj go na pismie wysylajac list za potwierdzeniem odbioru. Napisz ze informujesz go ze taka sytuacja jest i to nie po raz pierwszy, nastepnie ze jak nie zrobi tego w przeciagu np. dwoch tygodni to bedziesz placil tyle (podaj kwote). Z tego co ja sie orientuje przysluguje Ci od 10 do 20% znizki (Mietminderung).Pamietaj ze musi byc wszystko na pismie wczesniej.

dzien dobry Mieszkam w niemczech dostalam wypowiedzenie natychmiastowe z powodu nie placenia czynszu prawie 4 miesiace nie placilam spowodu bycia na bezrobotnym i nie dalam rady zaplacic wlasciela o tym poinformowalam tydzien temu byl u mnie i doagadalm sie z nim ze od tego miesiaca bede o 100e wiecej placic za czynsz az ureguluje wszystkie zaleglosci ale 2 dni temu dostalam list od adwokata ze za nie uregulowanie zaleglosci mam wypowiedzenie natychmiastowe 2 tygodnie.moje pytanie czy moge jeszcze raz sie dogadac z wlasciielem czy mam jakies szanse po uregulowaniu zaleglosci

miałaś status bezrobotnego? byłaś zarejestrowana w job center?

Wszystko zalezy od właściciela mieszkania. Ale on ma prawo ciebie wyrzucic z mieszkania.

tak bylam zarejestrowana na job center ostatnio nawet wypelnial mi papiery ktore potrzebowalam a teraz takie cos

no to dostalas co miesiac z Jobcenter pieniadze na oplacenie czynszu

kasia-kasienka
tak bylam zarejestrowana na job center ostatnio nawet wypelnial mi papiery ktore potrzebowalam a teraz takie cos
Jeżeli byłaś zarejestrowana w bezrobociu a on pomagał ci wypełniać papiery
to jego wina że nie dał ci umowy najmu mieszkania wtedy miała byś płacone na mieszkanie.
Jak długo masz jeszcze socjal płacony—umowa najmu mieszkania nowa wtedy masz płacone.
Czy miałaś płacone za mieszkanie ????

Ostatnia edycja:
Powrót