problem z wypłatą chorobowego przez agencję pracy

• Autor wątku Autor wątku vivka26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vivka26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

W grudniu 2013r. podpisałam w Polsce umowę o pracę z polską agencją i wyjechałam do pracy w Holandii. Od 2 czerwca jestem na zwolnieniu lekarskim ponieważ zaszłam w ciążę i niestety stan mojego zdrowia nie pozwala mi na fizyczną pracę jaką tam wykonywałam. Pracodawca zgłosił ten fakt do UWV. 26 czerwca byłam na komisji lekarskiej w UWV na podstawię której przyznano mi pieniążki chorobowe. Wszystko było ok do dnia 24.07.2014 r kiedy to otrzymałam korekty solarisów z 8 tygodni do tyłu z których wynikało że pracodawca zawyżył moje chorobowe i teraz muszę zwrócić nadpłatę. W wyjaśnieniach dowiedziałam się że UWV naliczyło mi dużo niższą stawkę niż zrobiła to moja agencja dlatego jestem winna im teraz pieniądze,które do dn 17 lipca mi wypłacali. Od tego momentu zostałam bez środków do życia, wszystkie pieniążki zabiera mi agencja na poczet długu którego nie czuję się winna. Dodam że cała ta sprawa wyszła na jaw kiedy to wyjeżdżałam na urlop do Polski. Z UWV ustaliłam swój pobyt w Polsce, który niebawem się kończy a ja nie mam za co wrócić ani na życie w Holandii. Gdybym wiedziała że należy mi się tak małe chorobowe zaraz po komisji w UWV poprosiła bym o transfer do Polski. Wprowadzona w błąd przez swojego pracodawcę nie wiem jak rozwiązać ten problem. Najbardziej jednak nurtuję mnie pytanie czy pracodawca bez mojej zgody może w tej sytuacji zarządzać moim chorobowym i nic mi się już nie należy?

Proszę o pomoc w tej sprawię.

Powrót