Problem z wypłatą wynagrodzenia z ARiMR

• Autor wątku Autor wątku bolson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bolson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!!

Chciałbym jeśli to możliwe uzyskać jakąś poradę i poznać wasze zdanie na temat mojego problemu.
W okresie wakacyjnym pracowałem jako inspektor terenowy kontrolujący gospodarstwa wyznaczone przez ARiMR.
Zatrudniała mnie zewnętrzna firma wykonująca takie kontrole. Problem jest taki, że po kilku miesiącach czekania w końcu doczekałem się na wypłatę wynagrodzenia niestety zostałem poinformowany, że nie otrzymam całości wynagrodzenia ponieważ ARiMR nałożył na mnie karę (ponad 2 tyś. zł) za rzekome błędy a nawet oszustwo przy kontroli!
W firmie przez którą byłem zatrudniony pokazano mi jakieś pismo z ARiMR niestety byłem w sporym szoku i nie przeczytałem tam wszystkiego co było w nim zawarte, kiedy poprosiłem o ksero tego pisma usłyszałem, że obowiązuje ochrona danych osobowych i nie dostane nawet ksero. Błędy za które tak mnie ukarano to stwierdzenie na jednej z zadeklarowanych działek nieużytku ( tzn, że nie jest tam prowadzona działalność rolnicza) ARiMR przeprowadził swoją kontrole i stwierdził tam łąke ( łąki oczywiście muszą być w pewien sposób użytkowane i w odpowiednim momencie skoszone) z czym się nie zgadzam tutaj link do zdjęć zrobionych podczas kontroli
Imageshack - laka1.jpg - Uploaded by Imageshack user Imageshack - laka2.jpg - Uploaded by Imageshack user wg mnie na tych zdjęciach wyraźnie widać, że działka nie jest używana ale może ktoś z was się nie zgadza więc prosze o opinie. Kolejnym zarzutem jest błędne stwierdzenie uprawy w kontrolowanym gospodarstwie ale na innej działce. Ja stwierdziłem uprawę owsa natomiast ARiMR stwierdził mieszankę zbożowa to link do zdjęcia zrobionego przeze mnie Imageshack - owies.jpg - Uploaded by Imageshack user dodatkowym faktem jest to, że czy jest to owies czy mieszanka zbożowa dopłata do uprawy jest taka sama. Trzecim zarzutem jest błędny pomiar powierzchni działki na której wg mnie uprawiano owies ARiMR stwierdził, że powierzchnia uprawy jest o 10 arów większa niż zmierzona przeze mnie. Pomiar był dokonywany za pomocą odbiornika GPS dostarczonego przez zatrudniającą mnie firmę, z własnych obserwacji wiem, że ten GPS nie był zbyt dokładny, powierzchnie 10 arów można było osiągnąć dosłownie stojąc w miejscu i zaznaczając punkty pomiarowe w wystarczającym okresie czasu( czyli np. około 1 minuty).
Chciałbym dodać, że ze wszystkich zatrudnionych kontrolerów głównie studentów każdy dostał jakąś kare, jeśli ktoś zarobił więcej dostał odpowiednio wysoką karę. Nie chce nic sugerować ale proszę o wasze opinie i ewentualne rady co mógłbym zrobić w tej sytuacji. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

witam

również pracowałam jako inspektor terenowy, więc pozwolisz że ocenię Twą sytuację z perspektywy koleżanki z pracy... na prawie się zbytnio nie znam, ale jeśli faktycznie popełniłeś jakiś błąd mogli nałożyć na Ciebie karę - u nas w pracy też tak było.

a więc moim zdaniem:

pierwsze zdjęcie - tak, to mogła być łąka. sama nieraz miałam do czynienia z chaszczami, które wyglądały jakby od lat nie widziały kosy, ale kwalifikowały się pod łąkę. może trafiłeś na tereny podmokłe, które ciężko się kosi? może trafiłeś akurat przed koszeniem?

drugie zdjęcie - albo mi się zdaje albo widzę w tym polu owsa pojedyncze kłosy innego zboża (niezbyt dobrze widać)... to by wystarczyło, by zakwalifikować taką uprawę jako mieszankę.

pozdrawiam

Powrót