Problem z wypłatą wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku krzywdon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzywdon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Sytuacja wygląda następująco. Od połowy marca pracowałem przez pośrednika Meyer Fachowcy / GeAT AG Thuringen w okolicy Schweinfurtu. Wszystko było w porządku, wypłaty na czas itd. 9.06.17 pojechałem na urlop, szef w pracy wyraził zgodę, więc pojechałem. We wtorek (13.06) telefonicznie dowiedziałem się, że zostałem zwolniony i kazano przyjechać mi 500km w jedną stronę po swoje rzeczy z groźbą, że jeśli ich nie zabiorę do 15.06 to potrącą mi za cały miesiąc koszty zakwaterowania. Następnego dnia byłem na miejscu, zabrałem rzeczy. I teraz przejdę do sedna. Od ponad tygodnia kontaktuję się z panią z biura w sprawie mojej wypłaty (za godziny które przepracowałem w maju). Ta pani mówi mi, że na adres pod którym mieszkałem został mi wysłany przez niemiecką skarbówkę mój Steuernummer, który koniecznie jest jej potrzebny, żeby rozliczyć mnie wg. I klasy podatkowej (gdzie od samego początku rozliczano mnie wg. tej klasy). Mówiła mi, że bez Steuernummeru muszą mnie rozliczyć wg. VI klasy podatkowej. Dzisiaj po rozmowie z nią dowiedziałem się, że i tak "już za dużo mi wypłacili" jeśli mają mnie rozliczyć wg. 6 klasy (mam do wypłaty pieniądze za cały przepracowany maj i za przepracowane godziny za czerwiec w lipcu). Na miejscu mieszka mój znajomy z którym ciągle się kontaktuje czy nie doszedł ten list i niestety listonosz go nie dostarczył. Proszę kogoś o pomoc, bo nie wiem za bardzo jak mam postępować w tej sytuacji. Dziękuję za pomoc.

PS. Na wypowiedzeniu miałem datę 9.06 ze skutkiem na dzień 26.06. Po zapytaniu dlaczego mnie zwalniają skoro jest to wypowiedzenie ze skutkiem 26.06 dostałem odpowiedź, że potrącą to z mojego Zeitkonta.

Ostatnia edycja:
Skoro do tej pory byłeś rozliczany w 1 to nie rozumię jej tłumaczen, ze teraz musi Cie rozliczyć w 6. Zgłoś się do urzędu finansowego telefonicznie lub mailowo, podaj swój ID i zapytaj jaką masz klasę podatkową.

A firmie wyślij pisemnie wezwanie do zapłaty Twojej wypłaty.

Powrót