Problem z wypożyczalnią samochodów

• Autor wątku Autor wątku guciodemon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

guciodemon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
TL : DR

1. Wypożyczyłem samochód na wyjazd za granicę
2. Jest uszkodzony nie z mojej winy
3. Mam sobie radzić a miesięczne opłaty rosną

Sprawa wygląda tak:
Na przełomie września/października 2014 wypożyczyłem samochód na wyjazd za granicę. W umowie miałem zgodę na wyjazd oraz zostałem poinformowany, że samochód jest gotowy do takiej podróży i ubezpieczony wraz z assistance. W listopadzie samochód się zepsuł. Nie było ładowania - spadł pasek. Przez telefon od wypożyczalni dowiedziałem się, że mam czekać. Długo stać nie mogłem na autostradzie więc zadzwoniłem po znajomego i dostarczyliśmy samochód do najbliższego warsztatu. Do wymiany pasek, napinacz i rolka. Kontaktu do tej chwili nie było. Później już głównie kontakt mailowy.

Dowiedziałem się, że mam wyłożyć na naprawę a dostanę zwrot jak oddam samochód wraz z zużytymi częściami oraz fakturami za naprawę.

Nie zgodziłem się na to ponieważ nie będę wykładał na naprawę samochodu z wypożyczalni. Poprosiłem o samochód zastępczy którego mi odmówiono.

Od początku grudnia samochód stoi nie ruszany. Z wypożyczalnią nie mogę się dogadać.

Przed wyjazdem zapewniano mnie, że rolki, napinacze, paski, oleje itp są powymieniane. Jestem w Anglii i samochód miał być na to przygotowany.

Aktualnie wiem, że jestem bez samochodu i jak się dowiedziałem od wypożyczalni rosną moje koszta.

Umowa skończyła mi się 1 stycznia i zostałem zgłoszony na policję w Polsce. Zostało mi przypisane przywłaszczenie samochodu.

Co robić w tej sytuacji? Samochód aktualnie stoi w Anglii w warsztacie samochodowym i czeka na zapłatę. Zainteresowania ze strony wypożyczalni żadnego.

Wszystkie prawa i obowiązku masz opisane w umowie którą zapewne podpisałeś.

guciodemon napisał:
Dowiedziałem się, że mam wyłożyć na naprawę a dostanę zwrot jak oddam samochód wraz z zużytymi częściami oraz fakturami za naprawę.

Dobre rozwiązanie. Jak jedziesz na wczasy za granicę i wykupujesz ubezpieczenie zdrowotne [polisę] to też w większości przypadków płacisz z własnej kasy po uzgodnieniu kosztów leczenia z ubezpieczycielem, a później dostajesz zwrot kasy po przesatawieniu faktur.

guciodemon napisał:
Przed wyjazdem zapewniano mnie, że rolki, napinacze, paski, oleje itp są powymieniane. ...Co robić w tej sytuacji? Samochód aktualnie stoi w Anglii w warsztacie samochodowym i czeka na zapłatę. Zainteresowania ze strony wypożyczalni żadnego.

Nie spełniłeś swojego zobowiązania. Nie zwróciłeś auta w określonym terminie.
Idziesz w zaparte.

Pamiętaj, że usterka może się zdarzyć po chwili a wada może tkwić w materiale.

Loco1 - Umowa nic nie mówi o naprawach ani o samochodzie zastępczym. Niestety tylko słownie

Arturoooo - nie mam możliwości zwrotu samochodu gdyż jest niesprawny. Części które uległy uszkodzeniu miały być powymieniane przed podróżą. Mechanik powiedział, że nikt nie ruszał osprzętu od dawna.

Umowa nic nie mówi o naprawach ani o samochodzie zastępczym
W takim razie domaganie się tego było bezpodstawne.
propozycja zwrotu środków za naprawę była ładnym gestem ze strony wynajmującego. Nie skorzystałeś z niej, to masz teraz problem. Zapewne zapłacisz teraz tyle, że kupiłbyś za tą kwotę auto.

Zaproponowano mi kupno tego pojazdu. Kwota jest niestety kosmiczna. Wypożyczalnia wykorzystuje swoją pozycję.

Czyli pozostaje tylko spróbować się dogadać?

Powrót