Problem z założeniem sprawy o nabycie spadku.

• Autor wątku Autor wątku Po prostu gość
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Po prostu gość

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
W ubiegłym miesiącu umarła moja ciocia. Nie miała męża ani dzieci,posiadała za to gospodarstwo na zasadach współwłasności. Jedynymi ewentualnymi spadkobiercami są mój tata,ojciec zmarłego oraz jego siostra. Występuje niestety problem ze skompletowaniem dokumentacji niezbędnej do rozpoczęcie procedury spadkowej.Brakuje dokumentu,który może dostarczyć wyłącznie jeden ze spadkobierców. Czy mimo wszystko jest możliwe rozpoczęcie procedury spadkowej i czy są możliwe konsekwencje jeżeli nic z tym nie zrobimy? Ciocia posiadała również zwierzęta,którymi mój tata w tej chwili się zajmuje.

Po prostu gość napisał:
Brakuje dokumentu,który może dostarczyć wyłącznie jeden ze spadkobierców.
Sąd wezwie do uzupełnienia wniosku jeżeli określonego dokumentu brakuje. Po otrzymaniu wezwania do złożenia dokumentu udajecie się państwo do właściwego podmiotu i prosicie o wydanie dokumentu na podstawie otrzymanego wezwania. Jeżeli chodzi o dokument znajdujący się u innych podmiotów (np. określonej osoby fizycznej) to należy o tym poinformować Sąd we wniosku i wnieść o zobowiązanie danej osoby do jego przedłożenia do akt sprawy.

Jeżeli dobrze rozumiem możemy zobowiązać daną osobę do przedłożenia stosownych dokumentów zgodnie z wnioskiem sądowym?

Po prostu gość napisał:
Jeżeli dobrze rozumiem możemy zobowiązać
Sąd może zobowiązać dany podmiot do przedłożenia określonego dokumentu do akt sprawy jeżeli wnioskodawca uprawdopodobni, że samemu takiego dokumentu nie jest w stanie załączyć we własnym zakresie. Wniosek o takie zobowiązanie przez Sąd zamieszcza się we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku.

Rozumiem.Dziekuje za odpowiedź.

Powrót