Problem z zarejestrowaniem samochodu

• Autor wątku Autor wątku Dolny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dolny

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam , mam problem kupiłem samochód gdzie dostałem oprócz mojej umowy 3 stare umowy

czyli tak

Pan Dominik sprzedał samochód pani Joannie , Pani Joana sprzedała Panu Robertowi , Pan Robert sprzedał Pani Hani , a Pani Hania sprzedała mi samochód....

i teraz mam taki problem umowa miedzy panem Dominikiem a Panią Joanną jest kopią umowy + jest pieczątka na niej o zbyciu pojazdu o nr. rej....

Co teraz mam zrobić ??

Czy ta umowa musi być czy mogę ją pominąć ?

Dowód rejestracyjny jest jeszcze na Pana Dominika bo następni kupcy nie rejestrowali samochodu ... będą jakieś problemy z tego tytułu?

Czy lepiej pojechać do Pana Dominika i spisać umowę kupna , sprzedaży zawarta miedzy Panem Dominikiem a mną ?

Proszę o pilną pomoc

a gdybym poszedł do okienka i pokazał tylko tą umowę gdzie ja kupiłem od Pani Hani ?

Czy muszą być stare umowy tez ?

Do rejestracji potrzebne są wszystkie umowy kupna/sprzedaży. Nie można żadnej pominąć. Przerabiac kopii na oryginał tez nie radzę, bo w WK moga byc ksera/skany tych umów, porównają i będziesz miał kłopoty.

Zobacz kto jest na dowodzie rejestracyjnym i jeśli ty podpisałeś umowe z tą osobą to wystarczy tylko ta umowa.
Jesli jest inaczej mogą być problemy. Pozatym co to za auto po 4 właścicielach, a żaden nie rejestrował auta na siebie ?

marianopania napisał:
Zobacz kto jest na dowodzie rejestracyjnym i jeśli ty podpisałeś umowe z tą osobą to wystarczy tylko ta umowa.

No przecież napisał,że tak nie jest.W dowodzie jest Dominik, a Dolny kupił od Hani.

marianopania napisał:
Pozatym co to za auto po 4 właścicielach, a żaden nie rejestrował auta na siebie ?

Normalne. Takich aut w Polsce setki. Wystarczy,że komis kupi, nie przerejestruje, bo nie musi i sprzeda dalej, a zonie nabycy nie spodoba sie kolor i za tydzień sprzeda dalej, i tak dalej.

Ostatnia edycja:
czyli najlepszym sposobem jest pozbycie się tego samochodu i sprzedanie go dalej ?

a jeżeli kupiłem go 10 września od osoby prywatnej i bym wykrył niezgodność ... np. podam taki przykład....

Jest instalacja gazowa w samochodzie mam papiery do niej ale gdyby się okazało że papiery nie pasują do butli gazowej i ten fakt nie został mi przekazany przy kupnie to mogę żądać zwrotu pieniedzy ?

Akurat na to nie potrafię odpowiedzieć.

Dlaczego nie pójdziesz do WK i nie zapytasz czy na podstawie posiadanych dokumentów przerejestruja pojazd na Ciebie? Może kopia jednej z umów nie ma znaczenia.

byłem lecz odmówili ponieważ posiadam kopię umowy pierwszej ,a musi być oryginał

A podali Ci inne rozwiązanie?
Czy np. nie można pojechac do pana Dominika i pani Joanny aby potwierdzili prawdziwość tej umowy?

Powrót