Problem- zakup cześci do auta z aukcji

• Autor wątku Autor wątku Uszyniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Uszyniak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Otóż mam pewien problem, w zasadzie nie ja a znajomy.
Jest on mechanikiem samochodowym i zakupił część do samochodu z aukcji na allegro. Jak się okazało mimo zapewnienia na aukcji, iż część jest w 100% sprawna, okazało się iż jest zepsuta.
Niestety transakcja odbyła się telefonicznie, z pominięciem allegro na którym były podane dane tej osoby. Wiem, to duży błąd.
Paczkę przywiózł kurier poczty polskiej i również jemu została wniesiona opłata...za pobraniem.
Sprzedający teraz zarzeka się iż część jest ok i odmawia anulowania transakcji czy zwrotu pieniędzy. Czy mógłbym prosić o czyjąś wypowiedz w tej kwestii, czy istnieje realna szansa na odzyskanie pieniędzy <ok 900 zł> i czy ewentualne postępowanie w tej sprawie jest opłacalne... ze względów finansowych oczywiście.
Prosił bym o pilną odpowiedz i z góry dziękuję!

Zakup zapewne dokonany w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą / zawodową ... czy na potrzeby prywatne?

Pozdrawiam :cool:

Zakup dokonany przez znajomego do auta klienta...więc kwestia raczej związana z prowadzona działalnością gospodarcza.
Sprzedający udziela nieprecyzyjnych informacji, że jego wspólnik jest w Niemczech, że on nie może odebrać paczki i zwrócić kasy, a wspólnik wraca w poniedzialek. W związku z tym czy czekać na powrót tego wspólnika, który rzekomo mógłby wymienić część we wtorek....
Następnie mówi że niekoniecznie we wtorek...a nie chce aby znajomy pojechał i oddał część i odebrał swoje pieniądze. Numer wspólnika nie odpowiada.
Oprócz tego na paczce nie został wpisany adres wysyłającego, czy jest więc możliwe w jakiś sposób uzyskania tego adresu?

Możliwość zwrotu są w tym przypadku dwie:
- dobra wola sprzedawcy,
- udowodnienie sprzedawcy celowego wprowadzenia w błąd.

W innym wypadku pozostaje rękojmia za wady (Art. 556-576. KC), o której jest wiele na forum opisane ... w skrócie:
- znajomy wysyła część do sprzedawcy z informacją odstąpienia od umowy z powodu wady,
- sprzedawca ma szansę niezwłocznie wadę usunąć i tym samym uniemożliwić odstąpienie,
- uda się usunąć -> zwraca część, nie uda się -> zwraca pieniądze.

Zakładamy, że reklamację uzna, a nie musi. Może twierdzić, że część wysłał sprawną a znajomy uszkodził. Wtedy zostaną negocjacje i udowadnianie winy, ostatecznie sąd.

Pozdrawiam :cool:

Dziękuję serdecznie za pomoc.
Wiem już mniej więcej co zrobić i czego można się spodziewać.
W przypadku jakichś dodatkowych kłopotów będę oczywiście pytał.
Pozdrawiam

Powrót