Problem ze spadkiem

• Autor wątku Autor wątku Toska87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Toska87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Nie wiem czy w dobrym punkcie pisze ale mam problem ze spadkiem mianowicie robilam prawi spadkowe do podzialu jestem ja i 5 rodzenstwa oraz ciotka mieszkajaca za granica .Wszyscy chca sie zrzec na mnie oprucz jednej siostry. Ciotka z niemiec zrzekla sie na moja korzysc notarialnie u notariusza w niemczech ale u nas notariusz powiedzial że to sie nie liczy .Teraz moje pytanie co mam teraz zrobic zeby to wyszlo jak najlepiej i najtaniej .czy mam zakladac kokejna sprawę sądową czy to sie da inaczej zalatwic? Dodam ze tego spadku jest bardzo malo i mi najbardziej vhodzi o dom w ktorym mieszkam bardzo proszę o jakąś poradę pozdrawiam serdecznie i czekam na jakieś pomysły?

mianowicie robilam prawi spadkowe
Jak jest wydane postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, to kolejny krok, to dział spadku ze zniesieniem współwłasności. Przy dziale, osoby które chcą przekazać darmo swoje udziały bez obowiązku spłaty, potwierdzą swoją wolę. Siostrę która chce spłaty, powinnaś spłacić. Jak dojdziecie wszyscy do porozumienia, wtedy składasz wniosek o zgodny dział spadku - najtaniej i najszybciej.

Tak tylko z siostra nie da soe porozumieć i w tym jest problem ona chce takich pieniedzy ze ten spadek tyle nie warty. Ona stwierdzila niech sad stwierdzi ile jej sie nalezy ale wtedy oplaty sadowe sa 1000 zl a tak za 300 mozna by bylo zalatwic masakra jakas jedna wielka katastrofa z tym wszystkim

No to nie będzie wniosku o zgodny dział spadku. Sąd powoła biegłego i ten oszacuje wartość nieruchomości. Lepiej zapłacić wpis w wysokości 1000 zł i wynagrodzenie biegłego, niż spełniać wygórowane roszczenia.
Ona stwierdzila niech sad stwierdzi ile jej sie nalezy
Ma do tego prawo.

Powrót