problem ze sprzedawcą

• Autor wątku Autor wątku drakio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drakio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
witam !
Mam problem ponieważ zamowilem paczke na allegro za pobraniem, po kilku tygodniach dostałem ją ale nie za pobraniem tylko zwykłą i nie musiałem nic płacic... było to miesiąc temu , a dzis pisze do mnie ten sprzedawca ze pomylił sie i mi wyslał zwykłą a nie za pobraniem i straszy sądem , moje pytanie czy musze mu oddać kase ? a jesli nie to co mi grozi?

Z tego co wiem, to koszty wysiłki ponosi kupujący, zapłaciłeś za pobraniem dostałeś zwykła, co oznacza chyba, że ktoś przytulił te parę złoty, nie?

ale ja nic nie płaciłem mu bo chcialem zaplacic przy odbiorze, a on takjakby mi wysłał za darmo prezent... czyli nie mam prawa mu teraz oddawać kasy czy jak?

bezpodstawne wzbogacenie. musisz zaplacic albo oddac towar

Witam,
Myślę, że "bezpodstawne wzbogacenie" może nie mieć tutaj zastosowania. Jaka kwota?
Ogólnie jest to problem sprzedającego-jego błąd.
Natomiast proponuje się dogadać...Niech za swój błąd dorzuci jakiś gratis, a Ty zapłać.

dannyr napisał:
Witam,
Myślę, że "bezpodstawne wzbogacenie" może nie mieć tutaj zastosowania. Jaka kwota?
Ogólnie jest to problem sprzedającego-jego błąd.
Natomiast proponuje się dogadać...Niech za swój błąd dorzuci jakiś gratis, a Ty zapłać.

Jesteś żałosny. A może ma się jeszcze o rabat kłócić, co?

drakio - postaw się w sytuacji sprzedającego i pomyśl co byś zrobił, a potem zapłać albo zwróć towar.

Ja bym nic mu nie oddał. Wysłał to wysłał, ma prawo pójść do sądu tylko sprawa zostanie umorzona, a jak nie to pozwij mnie proszę. Kto pójdzie do sądu o 20-50 zł, jak sama opłata do tej kwoty to 30 zł ;]

Luki85 napisał:
Ja bym nic mu nie oddał. Wysłał to wysłał, ma prawo pójść do sądu tylko sprawa zostanie umorzona, a jak nie to pozwij mnie proszę. Kto pójdzie do sądu o 20-50 zł, jak sama opłata do tej kwoty to 30 zł ;]

Kolejny ja pier%&*#.
A ty się nigdy nie pomyliłeś?
Nie wiesz jak postąpić - postąp jak należy. Tak jakbyś chciał żeby ktoś ostąpił wobec Ciebie.

Koleś zwolnij, po pierwsze, to gdyby tamten napisał po ludzku, "sorry, pomyliłem się, czy mógłbyś mi zwrócić kasę za wysyłkę?" Bym oddał polowe, albo całość, ale jak ktoś od razu straszy policją, sądem, CBA i ABW etc. to nie ma zmiłuj się.

Nie, nigdy na allegro się nie pomyliłem. Za to poznałem masę typków co oszukują na cenie wysyłki.

Jaką kasę, za jaką wysyłkę? Przeczytaj dokładnie pierwszy post - mowa jest o pomylonej wysyłce i chodzi o wartość zawartości, co nie? Adresat nie zapłacił nic za towar ani wysyłkę!
Nie napisałem, że chodzi o pomyłkę na allegro, czy tez jesteś wogóle nieomylny?
A, że koleś jest idiotą bo straszy zamiast rozmawiać, to już jego sprawa. Tak samo ty, ja i autor może i musi odpowiadać tylko za swoje sumienie.
Pozdrawiam.

Faktycznie, niedokładnie przeczytałem. Dobrze, że się zgadzamy sprzedawca zachował się jak burak.

Z resztą dobrze wiedziałeś ze sprzedawca się pomylił a ty nic nie zrobiłeś żeby coś z tym zrobić choćby poinformować o tym fakcie!!!!!

Myślałeś ze się nie zorientuje i będziesz miał sprzęt gratis.

Kto tu chciał kogo oszukać. ??????

Sprzedawca czy kupujący?

Mnie się wydaje ze kupujący nie ma zamiaru oddać kasy.

Ostatnia edycja:
ktaczal napisał:
Z resztą dobrze wiedziałeś ze sprzedawca się pomylił a ty nic nie zrobiłeś żeby coś z tym zrobić choćby poinformować o tym fakcie!!!!!

Myślałeś ze się nie zorientuje i będziesz miał sprzęt gratis.

Kto tu chciał kogo oszukać. ??????

Sprzedawca czy kupujący?

Mnie się wydaje ze kupujący nie ma zamiaru oddać kasy.

Kolego ktaczal, z tego co się orientuję to jest forum prawne a nie forum ojca R., który ma pewne radio w Toruniu, więc darujmy sobie moralizowanie.

Drakio, licytując na allegro zawarłeś prawnie wiążącą umowę kupna - sprzedaży. Sprzedający już się wywiązał ze swojego zobowiązania - wysłał towar. Ty ze swojego również powinieneś. Fakt popełnienia przez niego błędu nie zwalnia Cię od zapłaty za towar.

Sprzedający ma prawo dochodzić swojej należności na drodze sądowej.

W mojej ocenie możesz jedynie zmniejszyć nieco opłatę za przesyłkę (wysłał Ci paczkę tańszą - zwykłą, a nie droższą pobraniową)

Powrót