problem ze stazem

• Autor wątku Autor wątku kinga42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kinga42

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam pisze ponieważ mam problem i nie wiem do kogo mam się z tym zwrócić. 3maja została zawarta umowa między mna a pracodawca o staż na pól roku z zagwarantowanym późniejszy zatrudnieniem od 3-6miesiecy na pól etatu. Umowa skonczyla sie 3listopada. Po rozmowie z pracodawca okazalo sie ze mnie nie zatrudnia z braku funduszy. W urzędzie złożyłam wszystko papiery które były potrzebne po zakończeniu stażu w ciagu 5 dni tak jak na umowie pisalo oraz poinformowałam ich ze umowa nie zostanie podpisana z wyżej wynionych powodow. Znalazłam sobie inna prace czekam na umowę na razie umowę zlecienie i od kilku dni jestem zastraszana przez byłego pracodawcę u którego odbywalam staż ze zglosi do urzędu iż to ja zrezygnowałam ze stażu badz nie chciałam przyjąć jej umowy. Co moge z tym zrobic ? Czy ma prawo do czegos takiego ? Prawdopodobnie dzisiaj zostalo zaniesione (wiem od pracownicy) zaświadczenie ze odrzucilam jej ofertę o prace. Dodam ze byly pracodawca ma znajomości w urzędzie pracy

kinga42 napisał:
Znalazłam sobie inna prace czekam na umowę na razie umowę zlecienie i od kilku dni jestem zastraszana przez byłego pracodawcę u którego odbywalam staż ze zglosi do urzędu iż to ja zrezygnowałam ze stażu badz nie chciałam przyjąć jej umowy. Co moge z tym zrobic ? Czy ma prawo do czegos takiego ?
Dopóki nie dysponuje podpisanym przez Panią oświadczeniem, że to Pani odrzuca jego propozycję, może sobie zgłaszać do PUP co chce. Absolutnie niech Pani nic podobnego nie podpisuje. PUP w przypadku takiego zgłoszenia poprosi Panią o potwierdzenie lub zaprzeczenie słowom organizatora stażu (Pani wersję wydarzeń). Póki co, to Pani może zgłosić do PUP fakt nie wywiązania się przez pracodawcę z obowiązku zatrudnienia stażysty po stażu.

Powrót