Problem ze zwrotem allegro (pomniejszanie wartości sprzętu)

• Autor wątku Autor wątku KaDeArchi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KaDeArchi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Cześć Wam!

Mam problem ze zwrotem towaru przez allegro. Kupiłem dość duży głośnik (1,5 metra wysokości, 40cm szerokości) bezprzewodowy do telewizora, który po 10 dniach zwróciłem Sprzedającemu kurierem - zgodnie z prawem do zwrotu bez podania przyczyna w ciągu 14 dni. Sprzedający twierdzi jednak ze głośnik wrócił do niego z dwiema ryskami na obudowie. Głośnik kosztował 1000 zł, jednak Sprzedający nie chce mi zwrócić całej kwoty ze względu na te dwie powstałe małe ryski. Co więcej - Sprzedający powiedział ze wyśle sprzęt do producenta w celu przywrócenia go do stanu pierwotnego, co może skończyć się wymiana obudowy na nową przez serwis - co może kosztować nawet ok 400zł.

Sprzęt technicznie jest w stanie idealnym, ma jedynie te dwie małe ryski na obudowie, które Sprzedający chce "naprawić" u producenta. Może przecież to urządzenie wystawić ponownie na sprzedaż jako „po zwrocie” albo jako „outlet”.

Czy w związku z powyższym Sprzedawca ma prawo wysłać sprzęt do producenta w celu wymiany obudowy i pomniejszyć moja kwotę zwrotu aż o 400zł?

Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc!

Czy w związku z powyższym Sprzedawca ma prawo wysłać sprzęt do producenta w celu wymiany obudowy i pomniejszyć moja kwotę zwrotu aż o 400zł?
Nie. Co najwyżej może wycenić realną wartość kolumny z ryskami i żądać stosownej do tego rekompensaty (zgodnie z art. 34 ust 4 Ustawy o prawach konsumenta). Rzekome wysyłanie do producenta celem wymiany całej obudowy z powodu dwóch rysek uważam za rażące nadużywanie tego uprawnienia.

Powrót