Problem ze zwrotem sprzętu po 4 latach

• Autor wątku Autor wątku boneksl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boneksl

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Dzień dobry, przybliżę nieco historie:

https://forumprawne.org/prawa-konsumenta/744822-pytanie-o-zwrot-przedmiotu-3.html

Pisałem o tym ponad 4 lata temu, tak jak przypuszczałem sprzedający po zakupie sprzętu 08.08.2017 odstąpił mailowo od umowy w dniu 15.09.2017r.
Na aukcji nie było wtedy zapisu o możliwości odstąpienia w ciągu 14 dni, ale zapis taki był na fakturze vat-marża, która znajdowała się w przesyłce. Kupująca jednak uparcie twierdziła, że nie znalazła takiego dokumentu więc nie została poinformowana itd - generalnie słowo przeciwko słowu.

My zwrotu nie przyjęliśmy ponieważ, minęło ponad 14 dni.

Kupująca w emailach przyznała się w końcu, że jej partner naprawia telefonu, że może to wziąć jak wystawimy FV23% i na niższą kwotę itd na co się nie zgodziliśmy. Potem pismo od rzecznika praw konsumenta, pismo od naszego prawnika i sprawa uchichła... do dziś.

Aktualnie dostaliśmy pismo z nakazem zapłaty ponad 13000zł za urządzenie. Pismo od Pani co kupiła , tym razem od kancelarii z OPOLA, serwis GSM który poprzednio wygooglowaliśmy, również znajduje się teraz w Opolu, ale pod inną nazwą (widać zmiany w CEIDG).

Czy na takie roszczenia nie jest już za póżno?

Nie jest. Przedawnia się to po 6 latach.

A gdzie teraz jest to urządzenie?

Kupująca w 2017 zakupiła je z Torunia, aktualnie sprzęt pewnie jest w OPOLU skoro stamtąd dostaliśmy pismo i tam znajduje się aktualnie serwis, z którym ponoć nie ma nic wspólnego, ale ciężko mi powiedzieć gdzie przez ostatnie lata była maszyna.

Numer konta do zwrotu to również nie jej rachunek, tylko właściciela serwisu, ta uparcie twierdziła, że to zakup na osobę prywatną.

Powrót