Problem zwrot pieniędzy prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Pawel Pablos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel Pablos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, jestem przedsiębiorcą i wykonuje usługi w zakresie renowacji mebli antycznych.
Miałem klienta któremu wykonałem renowacje starej szafy (w zakresie usługi był, transport w obie strony, dorobienie 6 pólek, usuniecie pęknięć,).
Po wykonaniu usługi klient był zadowolony, wypłacił pieniądze, wystawiłem fakturę (faktura została wystawiona na firmę tego Pana) i się pożegnaliśmy.
Po 4 miesiącach tenże klient dzwoni i mówi ze na szafie znowu pojawiły się pęknięcia, wiec pojechałem i rzeczywiście tak było.
Zaproponowałem ze możemy poprawić wadę lub zwrócić część kosztów. Niestety ale Pan się upiera ze powinienem zwrócić Mu cała kwotę.
Nie udzielałem żadnej gwarancji.

PYTANIA:
Czy klient ma prawo domagać się zwrotu pieniędzy?
Czy ma prawo rościć prawo do naprawy?

Proszę o szybką, odpowiedz ponieważ nie chce żeby klient czekał, bo jeżeli przysługuje Mu takie prawo to się ustosunkuje.

kc art. 637

§ 1. Jeżeli dzieło ma wady, zamawiający może żądać ich usunięcia, wyznaczając w tym celu przyjmującemu zamówienie odpowiedni termin z zagrożeniem, że po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu nie przyjmie naprawy. Przyjmujący może odmówić naprawy, gdyby wymagała nadmiernych kosztów.

§ 2. Gdy wady usunąć się nie dadzą albo gdy z okoliczności wynika, że przyjmujący zamówienie nie zdoła ich usunąć w czasie odpowiednim, zamawiający może od umowy odstąpić, jeżeli wady są istotne; jeżeli wady nie są istotne, zamawiający może żądać obniżenia wynagrodzenia w odpowiednim stosunku. To samo dotyczy wypadku, gdy przyjmujący zamówienie nie usunął wad w terminie wyznaczonym przez zamawiającego

W tym wypadku wady raczej nie da się usunąć ponieważ najprawdopodobniej za jakiś czas znowu się pokaże. Czyli najlepszym rozwiązaniem będzie zwrócenie Mu pieniędzy, ale czy należny mu się całość? (w kosztach usługi było kilka rzeczy, naprawa tych pęknięć, dorobienie półek, dorobienie kluczy, transport). Ale nie były wyszczególnione koszty za każdą z osobna.
Dziękuje za odpowiedzi

Oddając całość należy odebrać od klienta półki, klucze i inne elementy które zostały wykonane w usłudze. Jeśli klient zechce je zachować to oddaje Pan część kwoty.

Proszę jednak przed zwróceniem pieniążków dokonać oceny, czy uszkodzenia nie wynikły z winy klienta - złe warunki przechowywania mebli /temperatura, wilgotność/ lub złe preparaty do konserwacji mebli lub całkowity brak konserwacji przez klienta. Sprawdzamy także wypoziomowanie szafy! W razie stwierdzenia winy klienta odrzucamy jego żądanie.

Na samym wstępie zapytałem klienta czy ogrzewa mieszkanie, ponieważ jest to jedyny możliwy powód powstania takich pęknięć. Klient stwierdził ze ogrzewał ponieważ jest zima a mieszka w starym budownictwie. (Antyczne meble po renowacji nie mogą być przechowywane w takich samych warunkach jak inne meble) Ale wiadomo taka argumentacja go nie zadowala.
Jedyne rozwiązanie jakie tu widzę to jeszcze raz porozmawiać z klientem i się dogadać na jakiś innych warunkach.
Dziękuję za odpowiedzi

Jak stwierdza Pan winę klienta to reklamację można odrzucić.
Jeśli klient potraktuje Pana uczciwie i nie obelżywie to proszę mu "coś" zaproponować żeby nie czuł się pokrzywdzony.

Dziekuje za pomoc, temat do zamkniecia

Powrót