problem

• Autor wątku Autor wątku gosiakapaszt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiakapaszt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
mam pytanie bank zapowiedział mi ponowne sprawdzenie zdolności kredytowej , nadmienię iż umowa trwa od lutego 2008 r. raty mają być płatne do 10 każdego miesiąca płacę je jednak na koniec miesiąca czyli prawie z miesięcznym opóźnieniem, moje pytanie brzmi tak co w przypadku gdy bank sprawdzi ponownie zdolność kredytową i okaże się że już jej nie posiadam ? jakie skutki mogę ponieść przez ponowne jej sprawdzenie ?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi

Jeżeli posiada Pani ustawiona spłatę rat kredytowych na 10 każdego miesiaca, a spłaca Pani 30-go dnia miesiaca, to prosze zauwazyć, ze każdego miesiąca przez 20 dni posiada Pani nalezność przeterminowaną. Jest to o tyle niebezpieczne, ze raty nie sa spłacane w pełnej wysokości, przez 20 dni mogą być przez bank naliczane odsetki za nieterminowa spłatę (nie wiem jak jest to uregulowane w umowie kredytowej - proszę dokładnie przeczytać). Jesli 30 dnia miesiaca spłaca Pani całą zaległą nalezność wraz z odsetkami, nie powinno się w zasadzie nic stać, ale w przypadku opóźnienia płatności raty wraz z zaległymi odsetkami (gdy wplacana przez Panią rata miesieczna nie wystarczy na pokrycie zaległych odsetek), moze powstać przeterminowanie, o którym moze nie byc Pani swiadoma i dojść do wypowiedzenia umowy przez bank wraz z postawienia calego kredytu w stan wymagalności. Wtedy bedzie Pani musiała splacic cala naleznosc w jednej racie.
Radziłbym jak najszybciej zgłosic się do banku w celu aneksowania umowy i przesunięcia płatnosci rat na dogodny dla Pani termin. Być moze raty wyjda troszeczkę wyzsze, bo spłata pozyczki przesunie sie o pół miesiaca naprzód, ale dalszy kredyt bedzie spłacany terminowo.

Bank zawsze ma prawo zażądac przedstawienia dokumentów potwierdzających wielkość i źródło uzyskiwanych dochodów, szczególnie gdy płatnosci nie sa obsługiwane terminowo. Ponadto prosze sprawdzić w umowie, czy nie jest Pani zobowiazana do okresowego przedstawiania bankowi dokumentów poświadczajacych usyskiwane przez Pania dochody.

Ostatnia edycja:
Powrót