Problemy po zakupie auta od handlarza POMOCY

• Autor wątku Autor wątku Aznthhn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aznthhn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Kontaktuje się z państwem ponieważ nie wiem co robić w mojej sytuacji. Kupiłem Auto około półtora miesiąca temu od Handlarza. Pierwsze problemy pojawiły się około dwa tygodnie po zakupie kiedy po raz pierwszy w samochodzie zacieło mi się turbo, Zgasiłem i uruchomiłem ponownie samochód i turbo działało tak jak należy więc olałem sprawę. Następnie po około trzech tygodniach samochód podczas odpalenia zaczął dymić na biało i falować na obrotach tak jakby miał zaraz zgasnąć.Po około czterech tygodniach turbo zacina się za każdym razem przy prędkości około 110 kilometrów na godzinę, samochód dymi na biało przy każdym odpaleniu oraz faluje na obrotach non-stop. Dodatkowo wczoraj przy próbie zarejestrowania samochodu okazało się że w poprzedniej umówię kupna sprzedaży auta jest błąd w danych sprzedającego co spowodowało że nie mogę go zarejestrować.
Przy silniku i turbo musiało być coś zrobionego by ukryć wady podczas sprzedaży.
Chciałbym zwrócić to auto lub dostać obniżkę ceny, czy jest to możliwe?
Samochód to mitsubishi lancer z 2011 roku, zapłaciłem za nie 14 tysięcy

Ja osobiście proponuje odstąpić od umowy z powodu wady prawnej (brak możliwości zarejestrowania- brak ciągłości umow). Sprzedajacy dal ci przedwczesny prezent świąteczny. Z wada silnika być sie katował miesiącami, a i tak mozliwe ze bys nic nie ugrał, a tak sprawa czysta, pojazd ma wadę prawną.

Czyli ze względu na wadę prawna sprzedający ma obowiązek przyjąć mój zwrot? Czy jeżeli mi odmówi wygram sprawę w sądzie?

Jeszcze mam pytanie pomocnicze - mam nadzieję, że nie oszukałeś razem z sprzedającym wpisując zaniżoną cenę do umowy? Bo tylko tyle ci zwróci.

Nie nie, cena na fakturze była taka za jaka kupiłem auto

Jakoś czarno to widzę, oddanie niesprawnego pojazdu, do którego nie zgłaszałeś zastrzeżeń na wadę prawną. Może i ją uzna, ale będzie chciał zwrotu auta w stanie niepogorszonym. A stwierdzenie "Przy silniku i turbo musiało być coś zrobionego by ukryć wady podczas sprzedaży.", na czym opierasz, jakaś ekspertyza biegłego?

Powrót