problemy w spółce cywilnej a samochód prywatny

• Autor wątku Autor wątku amadeus85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amadeus85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam
moj problem jest dosc dziwny.jestem w spolce cywilnej ktora w tej chwili jest
w trakcie rozpadu, uzywalem w niej swojego samochodu i w pewnym momencie
zostalem z niej "wyrzucony sila", wtedy mozna powiedziec ze zawarlem slowna
umowe miedzy mna a drugim wspolnikiem o wykup udzialow spolki wraz z
samochodem, minal jakis czas sprawa trafila w koncu na policje i jest
prowadzone sledztwo jezeli chodzi o sama spolke...natomiast jezeli chodzi o
samochod gdy zadzwonilem na policje zeby zrobili cos w sprawie mojego
prywatnego samochodu odpowiedzieli mi ze nic nie moga zrobic w tej sprawie bo
oficjalnie jest uzywany za moja zgoda i moge dorobic sie problemow jezeli
zglosze to jako kradziez.dla mnie to troche dziwne, wiem ze samochod nie
zostanie oddany mi dobrowolnie w takim razie pytam czy jest jakakolwiek
mozliwosc odzyskania go?

amadeus85 napisał:
moj problem jest dosc dziwny

. . .

estem w spolce cywilnej ktora w tej chwili jest
w trakcie rozpadu, uzywalem w niej swojego samochodu i w pewnym momencie
zostalem z niej "wyrzucony sila",

I co z tego ?

wtedy mozna powiedziec ze zawarlem slowna
umowe miedzy mna a drugim wspolnikiem o wykup udzialow spolki wraz z
samochodem

Jaki wykup? Czyich udziałów? Bzdura, jeżeli to jest spółka cywilna, to zgodnie z przepisem art. 863. § 1 K.c. wspólnik nie może rozporządzać udziałem we wspólnym majątku wspólników ani udziałem w poszczególnych składnikach tego majątku.

Nie wiadomo o co chodzi. Domniemywam, że wniosłeś do spółki do używania swój samochód. Jeżeli jednak wspólnik wypowiedział umowę spółki, wystąpił z niej, lub też Ty z niej wystąpiłeś to zgodnie z przepisem art. 871. § 1 K.c. wspólnikowi występującemu ze spółki zwraca się w naturze rzeczy, które wniósł do spółki do używania, oraz wypłaca się w pieniądzu wartość jego wkładu oznaczoną w umowie spółki, a w braku takiego oznaczenia - wartość, którą wkład ten miał w chwili wniesienia. Nie ulega zwrotowi wartość wkładu polegającego na świadczeniu usług albo na używaniu przez spółkę rzeczy należących do wspólnika.

czlowieku czy ja napisalem gdziekolwiek ze wnioslem ten samochod do spolki?to jest moj samochod nigdy do spolki wpisany nie byl a jedynie byl uzywany do zalatwiania spraw firmy

a wykup co prawda nie jest mozliwy ale jako prawnik myslalem ze sie domyslisz ze po prostu mialem sie zrzec firmy w formie darowizny a oddzielnie dostac za to pieniadze, taka rade znalazlem na jednym z serwisow tego typu
z reszta to juz jest niewazne bo dzisiaj udalo mi sie samochod odzyskac - i z tym co mowisz to wogole lipa jest bo prawnik u ktorego bylem powiedzial ze w praktyce moze i istnieje taki podzial ale w sytuacji ktora wystapila miedzy nami (bardzo goraca) zasada kto pierwszy ten lepszy jest rozwiazaniem na odzyskanie czegokolwiek bo sprawa bedzie sie toczyc latami

to jest moj samochod nigdy do spolki wpisany nie byl a jedynie byl uzywany do zalatwiania spraw firmy
a wykup co prawda nie jest mozliwy ale jako prawnik myslalem ze sie domyslisz ze po prostu mialem sie zrzec firmy w formie darowizny
...wiem, że firma zgodnie z art. 43 9 § 1 kc nie może być zbyta. Wyrażasz się nieprecyzyjnie i to jest przyczyna Twoich problemów i nieporozumień. Wydaje Ci się, że coś wiesz, ale tak naprawdę mieszasz pojęcia i nie masz pojęcia jaką umowę spółki zawarłeś i na czym ona polega.

i z tym co mowisz to wogole lipa jest bo prawnik u ktorego bylem powiedzial ze w praktyce moze i istnieje taki podzial ale w sytuacji ktora wystapila miedzy nami (bardzo goraca) zasada kto pierwszy ten lepszy jest rozwiazaniem na odzyskanie czegokolwiek bo sprawa bedzie sie toczyc latami
no cóż - pozostaje tylko pogratulować właściwego wyboru prawnika.

Powrót