Problemy z inwestorami z UK

• Autor wątku Autor wątku lakiluke
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lakiluke

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W grudniu 2017 nawiązałem kontakt z dwójką inwestorów z UK. Dnia 11 stycznia, podpisaliśmy umowę inwestycyjną, która zobowiązywała nas do założenia 2 spółek limited. Inwestorzy zobowiązali się do pokrycia kosztów projektu do momentu założenia spółek oraz moich kosztów osobistych w określonej kwocie, którą ustaliliśmy, ale nie znalazła się w treści umowy. Zobowiązywała także do zainwestowania kwoty "głównej" w określonym przedziale.

W praktyce, koszty bieżące dostaję w formie zwrotu z opóźnieniem rzędu 14-25 dni w kwotach często znacznie niższych, niż podane.
Opóźnienia te wygenerowały mi dotychczas spore straty związane z utratą innych kontraktów przez brak możliwości terminowej realizacji. Dodatkowo, w związku z całą sytuacją, grozi mi egzekucja komornicza na kwotę 25% całości inwestycji.

Powoli zbliża się termin założenia spółek i zainwestowania głównej kwoty, ale z tego co wiem, żaden z inwestorów nie jest wypłacalny na obecną chwilę. Dodatkowo, inwestorzy pokłócili się między sobą i żaden z nich nie chce kontynuować współpracy z tym drugim, jednocześnie, obaj chcą kontynuować współpracę ze mną.

Ze względu na obecną sytuację regularnie brakuje mi środków na podstawowe opłaty, utraciłem reputację wśród dużej części dotychczasowych klientów, przez co mam trudności z pozyskaniem zleceń, które pozwoliłyby mi się uniezależnić od skutków tej umowy. Dodatkowo presję podnosi fakt, że moja narzeczona jest w szóstym miesiącu ciąży. W jaki sposób mogę wyegzekwować uregulowanie zobowiązań przez inwestorów?

Powrót