Problemy z OC

• Autor wątku Autor wątku temu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

temu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzie? dobry. Mam ma?y problem, mianowicie kupi?em samochód którego OC sko?czy?o si? 27.09.2007r lecz jego w?a?ciciel nie z?o?y? wniosku o rozwi?zanie umowy oc. Polisa automatycznie wznowi?a si? nieop?acona, samochód kupi?em 3.04.08r i mam 30 dni na zerwanie poprzedniej polisy. . Lecz w Warcie (tam tez jest OC na ten samochód) powiedziano mi ze fizycznie ten polisy nie ma, bo nie zosta?a op?acona, ale musze ja zerwa? bo inaczej warta b?dzie domaga?a si? zwrotu zad?u?enia ode mnie. Przedstawiono mi dwie mo?liwo?ci:

1) dogadanie si? z poprzednim w?a?cicielem ?eby zap?aci? polis? wtedy b?dzie jej numer i mog? ja zerwa? a on otrzyma zwrot / wyrównania na okres od sprzeda?y do ko?ca umowy .
2) op?acenie tej polisy z w?asnej kieszeni, wtedy tez ja b?d? móg? zerwa? ale zwrot i tak dostanie poprzedni w?a?ciciel.

Sytuacja jest troch? dziwna bo niby dlaczego mam p?aci? za OC samochodu za okres kiedy jeszcze nie by?em w?a?cicielem samochodu. Mo?e mi kto? ja?niej przedstawi? spraw? z góry dzi?kuje. .

(W warcie powiedziano mi ze jutro dowiedz? si? czego? wi?cej na ten temat i b?d? wiedzieli dok?adniej co mog? zrobi?.)

Formalnie wszelkie zobowiazania tego typu przejmuje nabywca pojazdu, wiec Warta slusznie bedzie sie domagac oplacenia zaleglosci od Ciebie. Rzecz jest tez taka, ze ta "nowa" polisa zostala juz zawarta, gdyz tylko w przypadku nieoplacenia do konca poprzedniej polisy (albo jej wypowiedzenia oczywiscie) nie nastepuje automatyczne zawarcie nowej. Tak czy inaczej ktos te skladke bedzie musial oplacic. Dodatkowo musisz wypowiedzeiec te polise, bo inaczej zaplacisz za caly rok. Podejrzewam, ze Warta nie odzywa sie celowo, zeby minal 30-dniowy okres.
W wypowiedzeniu moim zdaniem nie musisz podawac numeru polisy, wystarczy, ze wskazesz, ktora polise chcesz wypowiedziec, powinno wystarczyc podanie jak najwiekszej liczby danych: numer seryjny pojazdu, data okresu obowiazywania itp. W koncu zawsze mozesz blankiet zgubic. Mozesz tez pojsc ze wszystkimi papierami do agenta Warty i zazadac podania numeru tej polisy albo wystawienia zaswiadczenia, ze takowej polisy nie ma.

Witam.

Chciałem się przywitać, to mój pierwszy post tutaj. A piszę go, bo jakąś tam wiedzę posiadam w temacie, o którym piszesz. Moim zdaniem przedstawiciel Warty minął się z prawdą mówiąc, że polisy nie ma, bo nie została opłacona. Jeżeli zostało wystawione automatyczne wznowienie, to jak najbardziej powinna być to polisa z nadanym numerem, płatna ze składką jednorazową. Złóż zatem wypowiedzenie w postaci takiej, jak kolega powyżej napisał, czyli określając markę i rodzaj pojazdu, nr rejestracyjny, numer VIN (nadwozia), dołącz umowę, na podstawie której nabyłeś auto i spokojnie szukaj nowego ubezpieczyciela. Rozliczenia między poprzednim właścicielem a Wartą to nie Twoja sprawa.

Pozdrawiam :)

Marcin

Powrót