Problemy z reklamacją

• Autor wątku Autor wątku Chochoł Rzeczki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chochoł Rzeczki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
Trafiłem na dziwny problem, zgłosiłem reklamację z tytułu rękojmi w sklepie internetowym w którym zamawiałem towar. Na odpowiedź czekałem ponad tydzień. Ostatecznie do nich zadzwoniłem i powiedzieli że umówią kuriera na jutro. Po 5 minutach zadzwonili i powiedzieli że mam pisać do jakiegoś ich partnera bo rzekomo tam dokonałem zakupu. Dziwne bo sprzęt zamawiałem w sklepie internetowym, a nie u ich partnera, tylko wybrałem opcję że odbiorę w tym ich sklepie partnerskim. Co ciekawe dostałem fakturę ze sklepu internetowego i paragon przy odbiorze ze sklepu partnerskiego. Przez ponad rok byłem przekonany że kupiłem w sklepie internetowym i uważam że zostałem wprowadzony w błąd. Przez infolinię otrzymałem informację że niby faktura w tamtym okresie została anulowana albo skorygowana, tylko że ja nie dostałem takiej informacji, a wręcz przeciwnie otrzymałem maila z potwierdzeniem odbioru. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić? Muszę reklamować towar z tytułu rękojmi, tylko kto za to odpowiada, sklep internetowy za pomocą którego zamówiłem towar i otrzymałem od niego fakturę VAT jak i potwierdzenie odbioru, czy sklep partnerski w którym odbierałem zamówiony towar, który wydał paragon.

Poszukaj na forum, bo od dłuższego czasu widzę tu pełno podobnych tematów.

Muszę reklamować towar z tytułu rękojmi, tylko kto za to odpowiada, sklep internetowy za pomocą którego zamówiłem towar i otrzymałem od niego fakturę VAT jak i potwierdzenie odbioru, czy sklep partnerski w którym odbierałem zamówiony towar, który wydał paragon.
Wyjaśnij mi jak jeden podmiot mógł Ci wydać fakturę VAT, a drugi podmiot paragon do tej samej rzeczy?

gryffinian napisał:
Wyjaśnij mi jak jeden podmiot mógł Ci wydać fakturę VAT, a drugi podmiot paragon do tej samej rzeczy?

Sklep internetowy w wiadomości e-mail że zamówienie zostało wysłane dodał w linku fakturę VAT, jak podjechałem do sklepu w którym miałem tylko odebrać paczkę z płatnością przy odbiorze, sprzedawca nie wiedział co z nią zrobić i sprzedał wydając paragon. Myślałem że wszystko jest okej bo dostałem później wiadomość że zamówienie jest zrealizowane. Jak się okazało wczoraj przez infolinię powiedzieli mi że w tamtym momencie faktura była anulowana tylko że ja nie dostałem takiej wiadomości, a wręcz przeciwnie że zostało zrealizowane i uważam że byłem wprowadzony w błąd.

Moim zdaniem paragon powinien być anulowany, bo ten partner nie mógł już sprzedać nie swojej rzeczy, a roszczenia należy kierować do tego pierwszego - od faktury VAT.

gryffinian napisał:
Moim zdaniem paragon powinien być anulowany, bo ten partner nie mógł już sprzedać nie swojej rzeczy, a roszczenia należy kierować do tego pierwszego - od faktury VAT.

W takim razie pisać jeszcze raz do sklepu internetowego z żądaniem uwzględnia reklamacji, powołując się na fakturę VAT, czy próbować reklamować w sklepie gdzie dostałem paragon?

W takim razie pisać jeszcze raz do sklepu internetowego z żądaniem uwzględnia reklamacji, powołując się na fakturę VAT, czy próbować reklamować w sklepie gdzie dostałem paragon?
Według mnie do sklepu internetowego. Nie mieli podstaw, by anulować fakturę.

Powrót